Kako biste u potpunosti iskusili funkcionalnost ove mrežne stranice, potrebni su kolačići. Molimo vas da aktivirate kolačiće i osvježite svoj preglednik. Nakon osvježivanja pojavit će se dijaloški okvir za upravljanje kolačićima.

Ova mrežna stranica koristi kolačiće u svrhu funkcionalnosti, praktičnosti i statistike. U svakom trenutku možete promijeniti ovu postavku klikom na „promijeni postavke“. Ako pristanete na uporabu kolačića, molimo kliknite na „da, slažem se“. Naša pravila o zaštiti privatnosti

Bosch i Daimler zajedno razvijaju potpuno automatizirani sustav bez vozača

 
 
visual urbanmobility
infografik
 

Kontakti


Kristina Šperanda Ferenc
Br. telefona (+385) 1 295 80 74

 

10/04/2017 | Hrvatska | Korporativne vijesti

  • Savez za razvoj želi plasirati sustav za potpuno automatizirana vozila bez vozača na tržište do početka sljedećeg desetljeća.
  • Ciljevi uključuju razvoj i pokretanje sustava spremnih za proizvodnju s pomoću kojih će automatizirani gradski taksiji prometovati po gradovima.

Stuttgart, Njemačka – Bosch i Daimler surađuju da bi unaprijedili razvoj potpuno automatiziranih vozila bez vozača. Te su dvije tvrtke sada dogovorile uspostavu saveza za razvoj usmjerenog na uvođenje sustava za potpuno automatizirana vozila (razina 4 SAE) bez vozača (razina 5 SAE) u uporabu na gradskim ulicama do početka sljedećeg desetljeća. Cilj im je zajednički razviti softver i algoritme za autonomni sustav vožnje. U okviru projekta upotrijebit će se sveobuhvatna stručna znanja o vozilima tvrtke Daimler, vodećeg svjetskog proizvođača automobila vrhunske klase, u kombinaciji sa stručnim znanjima o sustavima i sklopovlju tvrtke Bosch, najvećeg svjetskog dobavljača dijelova za motorna vozila. Sinergije koje iz toga proizađu usmjerit će se u što raniju pripremu te tehnologije za proizvodnju.

Vozilo dolazi k vozaču

Promoviranjem sustava za potpuno automatizirana vozila bez vozača za gradsku vožnju, Bosch i Daimler nastoje poboljšati tok gradskog prometa, povećati sigurnost na cesti i pružiti važan element za promet budućnosti. Ta će tehnologija među ostalim povećati privlačnost dijeljenja automobila. Ljudima će se omogućiti da optimalno iskoriste vrijeme koje provode u automobilima, te će se osobama koje ne posjeduju vozačke dozvole ponuditi novi načini mobilnosti. Glavni je cilj projekta pripremiti sustav vožnje za proizvodnju, kako bi vozila mogla potpuno autonomno prometovati po gradovima. Polazi se od ideje da će vozila dolaziti k vozačima, a ne obrnuto. U unaprijed određenim gradskim područjima ljudi mogu praktično upotrebljavati svoje pametne telefone da rezerviraju uslugu dijeljenja automobila ili da po njih dođe automatizirani gradski taksi spreman da ih odveze na željeno odredište.

Grupa Bosch vodeći je svjetski dobavljač tehnologija i usluga. Zapošljava oko 400 500 zaposlenika diljem svijeta (podaci od 31. prosinca 2017.). Prema preliminarnim brojkama u 2017. godini tvrtka je ostvarila promet u iznosu većem od 78 milijardi eura. Djelatnosti grupe podijeljene su u četiri poslovna područja: Mobility Solutions, Industrial Technology, Consumer Goods i Energy and Building Technology. Kao jedna od vodećih tvrtki za internet stvari Bosch nudi inovativna rješenja za pametne domove, pametne gradove, povezanu mobilnost i povezanu proizvodnju. Bosch primjenjuje svoju stručnost u tehnologiji senzora, softveru i uslugama, kao i vlastitom oblaku za internet stvari da bi svojim korisnicima iz jednog izvora pružao povezana rješenja iz više domena. Strateški je cilj Grupe Bosch osmisliti rješenja za povezani život. Inovativnim i inspirativnim proizvodima i uslugama Bosch unapređuje kvalitetu života diljem svijeta. Ukratko, Bosch proizvodi „Tehnologiju za život”. Grupa Bosch sastoji se od tvrtke Robert Bosch GmbH i otprilike 450 podružnica i regionalnih društava u oko 60 zemalja. Boscheva globalna mreža proizvodnje, inženjeringa i prodaje te prodajni i servisni partneri tvrtke pokrivaju gotovo sve zemlje svijeta. Osnova rasta tvrtke u budućnosti njezina je snaga inovacije. Bosch zapošljava 62 500 zaposlenika u istraživanju i razvoju na 125 lokacija diljem svijeta.

Tvrtku je 1886. godine u Stuttgartu osnovao Robert Bosch (1861.-1942.) kao „Radionicu za preciznu mehaniku i elektrotehniku“. Posebna struktura vlasništva tvrtke Robert Bosch GmbH jamči poduzetničku slobodu Grupe Bosch i omogućuje joj dugoročno planiranje i poduzimanje značajnih početnih investicija s ciljem osiguranja budućnosti tvrtke. Ukupno 92 % udjela u tvrtki Robert Bosch GmbH u vlasništvu je dobrotvorne zaklade Robert Bosch Stiftung GmbH. Većinu prava glasa ima industrijski trust Robert Bosch Industrietreuhand KG. Funkcije poduzetničkog vlasništva izvršava trust. Ostatak poslovnih udjela u vlasništvu je obitelji Bosch i tvrtke Robert Bosch GmbH.

Dodatne informacije dostupne su na internetu na stranicama

www.bosch.com

www.iot.bosch.com

www.bosch-press.com

twitter.com/BoschPresse