Boscheva studija: „Učinak povezanog automobila u 2025. godini”

en_3-wirkung-kleinstadt-2

Studija „Učinak povezanog automobila u 2025. godini”: utjecaj povezanih sustava pomoći

Utjecaj povezanih sustava pomoći

• do 70 % manje sudara sa stražnjim krajem automobila koje se nalazi ispred
  • do 80 % manje nezgoda uslijed proklizavanja ili klizanja na cesti
  • do 19.000 manje teških nesreća godišnje uzrokovanih nepažnjom zbog uporabe pametnih telefona

Povezana mobilnost u 2025. godini

Uvođenje povezanih tehnologija do 2025. godine

Studija „Učinak povezanog automobila u 2025. godini”: uvođenje povezanih tehnologija do 2025. godine

Uvođenje povezanih tehnologija do 2025. godine

• do 25 % vozila opremljenih sustavom Povezani horizont
  • do 40 % vozila opremljenih Automatskim sustavom naglog kočenja
  • 2 % vozila osposobljeno za visokoautomatiziranu vožnju

15/05/2017 | Hrvatska | Korporativne vijesti

Moj automobil, moj junak: što će povezano vozilo moći činiti na cestama u budućnosti

Spašavanje života i sprječavanje nesreća; ne, nije riječ o nekom maskiranom superjunaku, nego o povezanom automobilu u 2025. godini. Zajedno s istraživačkim institutom Prognos Bosch je pogledao u budućnost i ocijenio za što će povezana vozila biti osposobljena zahvaljujući tehnologijama koje će do tada biti u širokoj uporabi, kao što su visokoautomatizirana vožnja, pomoć pri naglom kočenju i integracija pametnog telefona. Studijom koja je obuhvatila Njemačku, SAD i Kinu utvrđeno je da će do 2025. godine učinci povezivosti zamjetno utjecati na svakog vozača. „Danas su računala, pametni telefoni i internet dio svakodnevice u našem društvu. U 2025. godini to će vrijediti i za povezane automobile,” izjavio je dr. Dirk Hoheisel, član upravnog odbora tvrtke Robert Bosch GmbH.

Kratak pregled najzanimljivijih i najuzbudljivijih činjenica i brojki iz studije:

Pomoć hitnim službama

U 2025. godini povezani sustavi pomoći mogli bi spasiti 11.000 života, od kojih 300 u Njemačkoj (SAD: 4000, Kina: 7000). Osim toga, svake se godine može izbjeći ukupno više od 260.000 nesreća koje rezultiraju ozljedama (Njemačka: 30.000, SAD: 210.000, Kina: 20.000), što je jednako broju nesreća koje se dogode u Berlinu u razdoblju od dvije godine.

Gledanje serija umjesto gubljenja živaca u prometnim gužvama

Za ljude u Njemačkoj koji mnogo voze, automatska vožnja može osloboditi do 95 sati godišnje, što je dovoljno vremena za maratonsko gledanje svih planiranih osam sezona serije „Igra prijestolja”.

Do Venere i natrag

Tehnologije povezanog parkiranja mogle bi uštedjeti 480 milijuna kilometara udaljenosti vožnje (jednaka udaljenost kao od Zemlje do Venere i natrag). Primjerice, pri traženju parkirnog mjesta automobili vozače mogu obavijestiti o dostupnim mjestima te ih dovesti izravno do njih. Sada vozači automobila u Njemačkoj prosječno prijeđu jedan kilometar u svakoj potrazi za parkirnim mjestom, pri čemu uzrokuju dodatne prometne zastoje i emisije.

Niži troškovi za svakog vlasnika vozila

Povezani sustavi pomoći uštedjet će oko 4,43 milijarde eura troškova materijala i štete uzrokovane sudarom. Od 450 milijuna eura ušteđenih u Njemačkoj (SAD: 3,6 milijardi dolara, Kina: 380 milijuna dolara) 100 milijuna eura uštedjet će se samo zahvaljujući integraciji pametnih telefona. To znači velike uštede za osiguravajuća društva, a time i za novčanike svih vlasnika vozila.

Uštede za dobrobit okoliša

Njemački nacionalni park Schwarzwald u tri godine može obraditi 400.000 metričkih tona CO2, što je jednako iznosu koji će funkcije povezane mobilnosti moći uštedjeti u 2025. godini. Kako je to moguće? Visokoautomatizirana vozila zahtijevaju manje goriva, a tehnologije za pojednostavljivanje potrage za parkirnim mjestom smanjuju promet i rezultirajuće emisije.

Metodologija studije:

Bosch i Prognos ocijenili su ukupno dvanaest tehnologija za osobni prijevoz putnika i njihovu raširenost prije predviđanja rezultirajućih učinaka u Njemačkoj i SAD-u te većim gradovima u Kini do 2025. godine. Model se temelji na međunarodnim statistikama o razvoju voznih parkova, podacima o nesrećama i trenutačnom istraživanjima, kao i na procjenama stručnjaka iz Boscha i Prognosa.

Dodatne informacije o studiji i ocijenjenim tehnologijama: