Prvi u svijetu: Bosch izrađuje kartu koja upotrebljava radarske signale za automatiziranu vožnju

13/06/2017 | Hrvatska | Korporativne vijesti

Uspješna suradnja s tvrtkom TomTom

• Očekuje se da će u Europi i SAD-u prva vozila dati podatke za radarski cestovni potpis najkasnije do 2020. godine.
  • „Radarski cestovni potpis automatiziranim će vozilima omogućiti pouzdano određivanje vlastite lokacije u svakom trenutku”, rekao je dr. Hoheisel, član Boscheva upravnog odbora.
  • Boschev radarski cestovni potpis kompatibilan je sa svim uobičajenim formatima karata.

Stuttgart – Bosch i nizozemski pružatelj karata i prometnih informacija TomTom ostvarili su revolucionarni napredak u razvoju karata visoke razlučivosti za automatiziranu vožnju. Taj dobavljač tehnologija i usluga prvi je u svijetu izradio lokalizacijski sloj s pomoću radarskih signala koji će biti neophodan za karte poput ove. Do sada su se u tu svrhu upotrebljavali video podaci. Boschev „radarski cestovni potpis” čine milijarde pojedinačnih točaka refleksije. One se stvaraju na svakom mjestu koje dotaknu radarski signali – kao što su ograde ili prometni znakovi – i reproduciraju cestovni pravac. Automatizirana vozila mogu upotrebljavati tu kartu za određivanje svoje točne lokacije u traci uz moguće odstupanje od svega nekoliko centimetara. „Radarski cestovni potpis prekretnica je na putu prema automatiziranoj vožnji. Time će se automatiziranim vozilima omogućiti pouzdano određivanje vlastite lokacije u svakom trenutku”, rekao je član Boscheva upravnog odbora dr. Dirk Hoheisel. Ogromna je prednost Boscheva radarskog cestovnog potpisa njegova izrazita učinkovitost: za razliku od karata koje se isključivo oslanjaju na video podatke za lokalizaciju vozila, radarski cestovni potpis pouzdano radi i noću te u uvjetima loše vidljivosti. Uz to, Boschev radarski cestovni potpis na oblak prenosi samo pet kilobajta podataka po kilometru. Ta je količina podataka dvostruko veća pri uporabi video karte. Očekuje se da će u Europi i SAD-u prva vozila dati podatke za radarski cestovni potpis najkasnije do 2020. godine.

Bosch i TomTom surađuju od 2015. godine

„Oduševljeni smo zbog toga što možemo uvesti dodatne lokalizacijske podatke u obliku radarskog cestovnog potpisa u suradnji s Boschem. Time će samostalna lokalizacija za automatizirana vozila postati znatno učinkovitija u svakom pogledu”, izjavio je Harold Goddijn, glavni izvršni direktor tvrtke TomTom. Te dvije tvrtke intenzivno rade na radarskom cestovnom potpisu i njegovoj integraciji u sveobuhvatnu kartu visoke razlučivosti tvrtke TomTom od početka njihove suradnje u srpnju 2015. godine. Bosch je predvodnik na svjetskom tržištu u području radarskih senzora uz tehnologiju od 77-gigaherca i domet detekcije do 250 metara. Usporedbe radi, maksimalni domet detekcije video senzora iznosi svega 150 metara. Glavni je izazov bio pronaći način prilagodbe postojećih radarskih senzora za ovaj zadatak. Kada se upotrebljavaju u sustavu pomoći vozaču kao što su automatski sustavi naglog kočenja ili adaptivni tempomat (ACC), senzori detektiraju objekte u pokretu. No, da bi se izradio radarski cestovni potpis, oni moraju moći detektirati i statičke objekte, što znači da se postojeći radarski senzori moraju modificirati. Sljedeća generacija Boschevih radarskih senzora moći će pružiti podatke koji su potrebni za radarski cestovni potpis. „Automobili koji će u narednim godinama dospjeti na tržište s pomoćnim funkcijama budućnosti sadržavat će i kartu za automatizirana vozila budućnosti”, izjavio je Hoheisel.

Kartu visoke razlučivosti ažurirat će milijun vozila

Karte visoke razlučivosti ključne su za automatiziranu vožnju i pružaju informacije koje nadilaze područje koje senzori mogu pratiti. Za razliku od karata za današnje navigacijske uređaje, one se sastoje od niza preklapajućih slojeva:

• Lokalizacijski sloj: Automatizirano vozilo može odrediti svoj položaj u traci s pomoću lokalizacijskog sloja koji se sastoji od Boscheva radarskog cestovnog potpisa i dodatne karte s video lokalizacijom. Vozilo uspoređuje informacije o objektima primljene putem senzora okoline s pomoću odgovarajućih informacija lokalizacijskog sloja. Na taj način vozilo može odrediti svoj položaj u odnosu na te objekte.
  • Sloj za planiranje: Sloj za planiranje upotrebljava se za izračun pojedinačnih manevara tijekom automatizirane vožnje (planiranje putanje). Sloj za planiranje sadržava i informacije o pravcu ceste, prometnim znakovima i ograničenjima brzine te o zavojima i nagibima. Primjerice, automatizirano vozilo može upotrijebiti sloj da bi odredilo kada treba prijeći u drugu traku.
  • Dinamički sloj: U dinamičkom se sloju pohranjuju informacije o svim prometnim situacijama koje se brzo mijenjaju kao što su prometne gužve, radovi i opasnost na cesti ili slobodna parkirna mjesta.

Svaki se od tih slojeva karte visoke razlučivosti za automatiziranu vožnju treba redovito ažurirati. Dinamički sloj čak se treba ažurirati u stvarnom vremenu. „U ovom trenutku očekujemo da nam je za ažuriranje naše karte visoke razlučivosti potreban vozni park od približno milijun vozila za autoceste u Europi, Sjevernoj Americi te u Aziji i Pacifiku”, rekao je Hoheisel. Trenutačne podatke za svaki od slojeva generirat će ugrađeni senzori na vozilima tijekom vožnje. Komunikacijska sredstva kao što je Boscheva upravljačka jedinica za povezivost prenosit će podatke radarskih senzora od vozila do oblaka proizvođača, a zatim na Boschev oblak interneta stvari. Bosch će te podatke upotrijebiti za izradu radarskog cestovnog potpisa, koji je kompatibilan sa svim uobičajenim formatima karata. Tvrtka TomTom bit će odgovorna za integraciju radarskog cestovnog potpisa u sveobuhvatne karte i njegovu distribuciju.