Kako biste u potpunosti iskusili funkcionalnost ove mrežne stranice, potrebni su kolačići. Molimo vas da aktivirate kolačiće i osvježite svoj preglednik. Nakon osvježivanja pojavit će se dijaloški okvir za upravljanje kolačićima.

Ova mrežna stranica koristi kolačiće u svrhu funkcionalnosti, praktičnosti i statistike. U svakom trenutku možete promijeniti ovu postavku klikom na „promijeni postavke“. Ako pristanete na uporabu kolačića, molimo kliknite na „da, slažem se“. Naša pravila o zaštiti privatnosti

90 godina Boschevih kočnica
Od servo kočnica do kočionih pločica bez bakra

 
 

iBooster – Inteligentno upravljanje povećava snagu kočenja

Servo kočnice od 1927. godine

 

Kontakti


Kristina Šperanda Ferenc
Br. telefona (+385) 1 295 80 74

 

24/07/2017 | Hrvatska | Korporativne vijesti

  • u 1927. Boscheva je servo kočnica omogućila znatno kraće zaustavne puteve
  • Boschev patent iz 1936. služi kao temelj za moderne sustave protiv blokiranja kotača pri kočenju
  • kočione pločice bez bakra od 2014. usklađene su sa propisima za zaštitu okoliša

Neosporno je da su kočnice bile prve i najvažnije od svih sigurnosnih komponenti na vozilu. Već u 1920-ima kočnice motornih vozila jedva su se nosile s učinkom motora i težinom ondašnjih vozila. Zračna servo kočnica koju je Bosch predstavio 1927. znatno je poboljšala sigurnost na cesti. Zahvaljujući tom izumu zaustavni je put suvremenih gospodarskih vozila smanjen za jednu trećinu. Godinu kasnije Bosch je uveo podršku za kočnice, kompaktan sustav pomoći pri kočenju za osobne automobile. Boschevi inženjeri čak su i postavili temelj za moderne sustave protiv blokiranja kotača pri kočenju 1936. kada je Bosch prijavio patent za „mehanizam za sprečavanje blokiranja kotača motornog vozila”. No tek je 1978. snaga digitalne tehnologije omogućila serijsku proizvodnju sustava ABS (sustav protiv blokiranja kotača pri kočenju). Boschevi izumi poput sustava ABS, sustava za kontrolu proklizavanja TCS predstavljenog 1986. koji je ustvari temeljen na ABS-u, te elektroničkog programa stabilnosti ESP® koji je plasiran 1995., do danas su postali najvažnije komponente za sigurno kočenje.

Inovativni Boschevi izumi za sve kočničke komponente

Boschevi inženjeri već 90 godina postavljaju nove standarde za veću sigurnost automobila putem tehničkih inovacija, izuma i patenata za kočione sustave. Sustavi za sprečavanje blokiranja kotača pri kočenju danas su standardna karakteristika inženjeringa motornih vozila. Elektronički program stabilnosti ESP® zakonski je obavezan u nekoliko zemalja. Osim navedenih elektroničkih sustava, Boscheve su inovacije također poboljšale sigurnosne karakteristike svih ostalih kočionih komponenti. Primjerice, 1983. lijevani su kočioni diskovi s visokim udjelom ugljika znatno poboljšali rezultate kočenja vozila velike snage. Nekoliko je inovacija između 2001. i 2012. također utjecalo na razvoj kočnih čeljusti. Bosch je 2016. predstavio inovativne kočione tekućine visokog učinka ENV6 i ENV4 koje osiguravaju brzu reakciju i pouzdan učinak suvremenih sustava kočenja.

Mješavina je najvažnija: novi pripravci za trenje za kočničke pločice

Koristeći se inovativnim proizvodnim tehnikama i novim kombinacijama materijala, Bosch konstantno napreduje na polju kočničkih pločica. Naposljetku, one moraju prenijeti silu kočenja na pouzdan način i tako sigurno kočenjem usporiti vozilo. Pri razvoju kočničkih pločica nužno je uzeti u obzir cestovne propise koji se od jedne do druge zemlje znatno razlikuju, kao i ograničenja brzine i propise za zaštitu okoliša. Kako bi odgovorio na specifične regionalne zahtjeve, Bosch proizvodi mnogo različitih vrsta kočničkih pločica koje uglavnom premašuju te zahtjeve. Primjerice, američke su savezne države Washington i Kalifornija 2010. donijele zakone kojima je cilj smanjiti količinu bakra korištenog za izradu kočionih pločica. Slijedom toga Boschevi su inženjeri razvili spoj za kočione pločice bez bakra što su bile prve kočione pločice bez bakra na tržištu osam godina prije nego zakoni stupe na snagu. Prijava za patent prvi je put podnesena 2014. Bosch čak i na tržištu Europske unije nudi kočione pločice bez bakra, iako one još nisu zakonski obavezne.

Grupa Bosch vodeći je svjetski dobavljač tehnologija i usluga. Zapošljava oko 400 500 zaposlenika diljem svijeta (podaci od 31. prosinca 2017.). Prema preliminarnim brojkama u 2017. godini tvrtka je ostvarila promet u iznosu većem od 78 milijardi eura. Djelatnosti grupe podijeljene su u četiri poslovna područja: Mobility Solutions, Industrial Technology, Consumer Goods i Energy and Building Technology. Kao jedna od vodećih tvrtki za internet stvari Bosch nudi inovativna rješenja za pametne domove, pametne gradove, povezanu mobilnost i povezanu proizvodnju. Bosch primjenjuje svoju stručnost u tehnologiji senzora, softveru i uslugama, kao i vlastitom oblaku za internet stvari da bi svojim korisnicima iz jednog izvora pružao povezana rješenja iz više domena. Strateški je cilj Grupe Bosch osmisliti rješenja za povezani život. Inovativnim i inspirativnim proizvodima i uslugama Bosch unapređuje kvalitetu života diljem svijeta. Ukratko, Bosch proizvodi „Tehnologiju za život”. Grupa Bosch sastoji se od tvrtke Robert Bosch GmbH i otprilike 450 podružnica i regionalnih društava u oko 60 zemalja. Boscheva globalna mreža proizvodnje, inženjeringa i prodaje te prodajni i servisni partneri tvrtke pokrivaju gotovo sve zemlje svijeta. Osnova rasta tvrtke u budućnosti njezina je snaga inovacije. Bosch zapošljava 62 500 zaposlenika u istraživanju i razvoju na 125 lokacija diljem svijeta.

Tvrtku je 1886. godine u Stuttgartu osnovao Robert Bosch (1861.-1942.) kao „Radionicu za preciznu mehaniku i elektrotehniku“. Posebna struktura vlasništva tvrtke Robert Bosch GmbH jamči poduzetničku slobodu Grupe Bosch i omogućuje joj dugoročno planiranje i poduzimanje značajnih početnih investicija s ciljem osiguranja budućnosti tvrtke. Ukupno 92 % udjela u tvrtki Robert Bosch GmbH u vlasništvu je dobrotvorne zaklade Robert Bosch Stiftung GmbH. Većinu prava glasa ima industrijski trust Robert Bosch Industrietreuhand KG. Funkcije poduzetničkog vlasništva izvršava trust. Ostatak poslovnih udjela u vlasništvu je obitelji Bosch i tvrtke Robert Bosch GmbH.

Dodatne informacije dostupne su na internetu na stranicama

www.bosch.com

www.iot.bosch.com

www.bosch-press.com

twitter.com/BoschPresse