Kako biste u potpunosti iskusili funkcionalnost ove mrežne stranice, potrebni su kolačići. Molimo vas da aktivirate kolačiće i osvježite svoj preglednik. Nakon osvježivanja pojavit će se dijaloški okvir za upravljanje kolačićima.

Ova mrežna stranica koristi kolačiće u svrhu funkcionalnosti, praktičnosti i statistike. U svakom trenutku možete promijeniti ovu postavku klikom na „promijeni postavke“. Ako pristanete na uporabu kolačića, molimo kliknite na „da, slažem se“. Naša pravila o zaštiti privatnosti

Pametna poljoprivreda: uklanjanje korova s polja na održiv način

 
 
 

Kontakti


Kristina Šperanda Ferenc
Br. telefona (+385) 1 295 80 74

 

15/09/2017 | Hrvatska | Korporativne vijesti

Istraživačka suradnja između tvrtki Bosch i Bayer digitalizira poljoprivredna gospodarstva

  • Herbicidi se upotrebljavaju samo na mjestima gdje su zaista potrebni
  • Poljoprivrednici mogu upotrijebiti novu tehnologiju za učinkovitije prskanje pesticidima
  • dr. Markus Heyn, član upravnog odbora tvrtke Bosch: „Uz pametnu tehnologiju prskanja korov se s polja uklanja na održiv način. Time se čuva urod i štiti okoliš.”
  • Tobias Menne, voditelj odjela za digitalizaciju poljoprivrede u Bayeru: „Zajedno želimo ostvariti nova dostignuća kombiniranjem različitih tehnologija i stručnosti.”

Stuttgart i Monheim, Njemačka – S porastom broja stanovnika u svijetu smanjuje se količina poljoprivrednog zemljišta raspoloživog po stanovniku. Prema predviđanjima Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO) poljoprivrednici će do 2050. godine morati održivo proizvoditi oko 50 posto više uroda za prehranu svjetskog stanovništva. Da bi ta formula funkcionirala u budućnosti, u poljoprivredi će biti potrebne zaštita usjeva i tehničke inovacije koje moraju biti ekološki prihvatljive u najvećoj mogućoj mjeri. Kako bi se to ostvarilo, Bosch i Bayer sada su udružili snage. U okviru trogodišnjeg istraživačkog partnerstva te će tvrtke razviti pametnu tehnologiju prskanja koja povećava učinkovitost uporabe pesticida. „Uz pametnu tehnologiju prskanja korov se s polja uklanja na održiv način. Time se čuva urod i štiti okoliš,” izjavio je dr. Markus Heyn, član upravnog odbora tvrtke Bosch. Taj će istraživački koncept biti predstavljen na ovogodišnjem specijaliziranom sajmu Agritechnica u Hannoveru.

Prskanje i očuvanje

Usjevi, kao što su kukuruz i pšenica, na poljima se s korovom bore za vodu, hranjive tvari i mjesto pod suncem. Zbog toga su žetve lošije. Uporaba herbicida u velikim razmjerima danas je obično jedino rješenje za učinkovitu borbu protiv tih nepoželjnih biljaka, iako korov na polju ne raste uvijek ravnomjerno. Kao posljedica toga, usjevi i obradiva tla također se prskaju pesticidima, a to može biti štetno za okoliš. „Zajedno s Boschem želimo ostvariti nova dostignuća kombiniranjem različitih tehnologija. Naš je cilj uporaba herbicida samo na mjestima gdje su zaista potrebni”, rekao je Tobias Menne, voditelj odjela za digitalizaciju poljoprivrede u Bayeru. Korov je teško identificirati, osobito u ranoj fazi njegova rasta. Nova pametna tehnologija prskanja s pomoću senzora kamere može razlikovati usjeve od korova te uz uporabu posebne tehnologije primjene pesticide ciljano prska po korovu, čime se smanjuje utjecaj na okoliš. „Pametnom tehnologijom prskanja donosimo više inteligencije na polja,” izjavio je dr. Johannes-Jörg Rüger, voditelj Boscheve jedinice za gospodarska i terenska vozila. Od prethodnih sustava dostupnih na tržištu razlikuje se po tome što oni osiguravaju samo „otkrivanje zelenila”, ali ne mogu razlikovati usjeve od korova.

X označuje mjesto

To funkcionira na sljedeći način: prije nego što se poljoprivrednici odvezu na svoja polja, digitalni „upravitelj poljem” pomaže im procijeniti stanje u polju i preporučuje najbolje vrijeme za tretiranje korova. U jednom koraku korov se precizno identificira te se pesticid prska u jednom postupku dok prskalica za usjeve prolazi poljem. Više kamera raspoređenih po cijeloj širini prskalice za usjeve snima kontinuirani niz fotografija, identificira različite korove i omogućuje određivanje optimalnog tretiranja. Dok prskalica za usjeve još prolazi poljem, herbicid se prska u potrebnoj količini i mješavini na temelju odgovarajućih parametara primjene. Cilja se korov, a područja bez korova ostaju nedirnuta. Sve se to odvija munjevitom brzinom, u milisekundama.

„Pametna tehnologija prskanja velik je korak u borbi protiv korova,” rekao je Björn Kiepe, voditelj jedinice za agronomiju u Bayerovu odjelu za digitalizaciju poljoprivrede. „Kombiniramo modernu tehnologiju identifikacije korova s mogućnošću primjene različitih aktivnih tvari ovisno o zahtjevima situacije. Taj je postupak vrlo precizan, uz prostornu razlučivost mnogo manju od jednog metra. To poljoprivrednicima još više olakšava primjenu održive zaštite usjeva.” Najvažnije je to što sustav uzima u obzir prethodna tretiranja, interakciju različitih aktivnih tvari i najbolju moguću razinu učinkovitosti upotrebljavanih herbicida da bi se spriječio razvoj otpornosti korova.

Glavna fokusna područja u Boshevu istraživanju su visokoučinkovita tehnologija senzora, inteligentni postupci analize i sustav za selektivno prskanje. Bayer u partnerstvu s Boschem primjenjuje iskustva stečena u područjima geografskih informacijskih sustava (GIS), uključujući razvoj algoritama kao temelja za odlučivanje u agronomiji, integrirane zaštite usjeva, tehnologije formula i tehnologije primjene.

Grupa Bosch vodeći je svjetski dobavljač tehnologija i usluga. Zapošljava oko 400 500 zaposlenika diljem svijeta (podaci od 31. prosinca 2017.). Prema preliminarnim brojkama u 2017. godini tvrtka je ostvarila promet u iznosu većem od 78 milijardi eura. Djelatnosti grupe podijeljene su u četiri poslovna područja: Mobility Solutions, Industrial Technology, Consumer Goods i Energy and Building Technology. Kao jedna od vodećih tvrtki za internet stvari Bosch nudi inovativna rješenja za pametne domove, pametne gradove, povezanu mobilnost i povezanu proizvodnju. Bosch primjenjuje svoju stručnost u tehnologiji senzora, softveru i uslugama, kao i vlastitom oblaku za internet stvari da bi svojim korisnicima iz jednog izvora pružao povezana rješenja iz više domena. Strateški je cilj Grupe Bosch osmisliti rješenja za povezani život. Inovativnim i inspirativnim proizvodima i uslugama Bosch unapređuje kvalitetu života diljem svijeta. Ukratko, Bosch proizvodi „Tehnologiju za život”. Grupa Bosch sastoji se od tvrtke Robert Bosch GmbH i otprilike 450 podružnica i regionalnih društava u oko 60 zemalja. Boscheva globalna mreža proizvodnje, inženjeringa i prodaje te prodajni i servisni partneri tvrtke pokrivaju gotovo sve zemlje svijeta. Osnova rasta tvrtke u budućnosti njezina je snaga inovacije. Bosch zapošljava 62 500 zaposlenika u istraživanju i razvoju na 125 lokacija diljem svijeta.

Tvrtku je 1886. godine u Stuttgartu osnovao Robert Bosch (1861.-1942.) kao „Radionicu za preciznu mehaniku i elektrotehniku“. Posebna struktura vlasništva tvrtke Robert Bosch GmbH jamči poduzetničku slobodu Grupe Bosch i omogućuje joj dugoročno planiranje i poduzimanje značajnih početnih investicija s ciljem osiguranja budućnosti tvrtke. Ukupno 92 % udjela u tvrtki Robert Bosch GmbH u vlasništvu je dobrotvorne zaklade Robert Bosch Stiftung GmbH. Većinu prava glasa ima industrijski trust Robert Bosch Industrietreuhand KG. Funkcije poduzetničkog vlasništva izvršava trust. Ostatak poslovnih udjela u vlasništvu je obitelji Bosch i tvrtke Robert Bosch GmbH.

Dodatne informacije dostupne su na internetu na stranicama

www.bosch.com

www.iot.bosch.com

www.bosch-press.com

twitter.com/BoschPresse