Kako biste u potpunosti iskusili funkcionalnost ove mrežne stranice, potrebni su kolačići. Molimo vas da aktivirate kolačiće i osvježite svoj preglednik. Nakon osvježivanja pojavit će se dijaloški okvir za upravljanje kolačićima.

Ova mrežna stranica koristi kolačiće u svrhu funkcionalnosti, praktičnosti i statistike. U svakom trenutku možete promijeniti ovu postavku klikom na „promijeni postavke“. Ako pristanete na uporabu kolačića, molimo kliknite na „da, slažem se“. Naša pravila o zaštiti privatnosti

Boschev sustav Perfectly Keyless pretvara pametni telefon u ključ automobila

 
 
 

Kontakti


Kristina Šperanda Ferenc
Br. telefona (+385) 1 295 80 74

 

20/09/2017 | Hrvatska | Korporativne vijesti

Nema više izgubljenih ključeva

  • Upotrijebite pametni telefon da biste otključali automobil, uključili motor i ponovno zaključali automobil
  • Digitalni ključ može se prenijeti drugim korisnicima
  • Personalizirane postavke vozila za svakog vozača
  • Digitalno upravljanje ključevima za vozne parkove i pružatelje usluga dijeljenja vozila

Stuttgart, Njemačka – Ovaj je prizor poznat većini ljudi: u kaotičnoj jutarnjoj žurbi nemoguće je pronaći ključ automobila. Dok je svatko tko je ikada došao do svojeg automobila s vrećicama u objema rukama poželio da mu se vrata automobila magično samostalno otključaju. Pretvaranjem pametnog telefona u ključ Bosch će okončati zamorno traganje za ključevima. „Perfectly Keyless, naš digitalni sustav za pristup vozilu, znači da vozačima više neće biti potrebni tradicionalni ključevi automobila. To je izvrstan primjer povezane mobilnosti bez stresa”, rekao je Harald Kröger, predsjednik Boscheva odjela Automobilska elektronika. Kada se vozači približe svojim vozilima, senzori u automobilu identificiraju njihove pametne telefone. „Nakon identifikacije vozilo se otključava bez potrebe za fizičkim ključem. Isto tako, ključ nije potreban za pokretanje motora ili ponovno zaključavanje automobila na kraju putovanja”, izjavio je Kröger. Vlasnici vozila s pomoću aplikacije mogu dopustiti drugim vozačima da upotrebljavaju njihova vozila. Sigurnim postupkom koji je zaštićen od neovlaštenog pristupa dodatni se virtualni ključ tada putem oblaka šalje na druge pametne telefone. Na taj će se način pružateljima usluga dijeljenja automobila i operaterima voznih parkova omogućiti fleksibilno upravljanje pristupom i ključevima.

Putovanje bez ključeva i stresa

Perfectly Keyless digitalni je ključ automobila. Kako bi ga upotrijebili, vozači trebaju preuzeti aplikaciju na svoje pametne telefone i s njom povezati svoje automobile. Kada to učine, pametni telefon izrađuje jedinstven sigurnosni ključ koji odgovara digitalnoj bravi njihova vozila. Sustav Perfectly Keyless upotrebljava bežičnu vezu sa senzorima u automobilu za mjerenje udaljenosti pametnog telefona i identifikaciju sigurnosnog ključa. Kada je udaljenost između vozača i vozila manja od dva metra, vrata se automobila otključavaju. Više nije potrebno tražiti ključ automobila. Čim se vozilo otključa, aktiviraju se sve unaprijed zadane pojedinačne postavke, primjerice, one za položaj retrovizora i sjedala. Ako sustav Perfectly Keyless otkrije da se pametni telefon nalazi unutar vozila, za pokretanje motora dovoljno je samo dodirnuti gumb za uključivanje i isključivanje. Kada vozač na kraju putovanja izađe iz automobila, sustav nastavlja virtualno nadzirati pametni telefon. Kada se vozač i telefon od automobila udalje više od dva metra, vozilo se automatski sigurno zaključava. Sustav šalje potvrdu na vozačev pametni telefon.

Upravljanje pojedinačnim ključevima

Vlasnici automobila s pomoću sustava Perfectly Keyless svoj automobil mogu staviti na raspolaganje drugima, primjerice, članovima obitelji i prijateljima. Umjesto da im osobno predaju ključ, roditelji mogu jednostavno upotrijebiti aplikaciju da djeci omoguće pristup obiteljskom automobilu. Sustav izrađuje dodatni pojedinačni sigurnosni ključ te ga putem oblaka šalje na pametni telefon. Svaki je ključ jedinstven da bi se mogle personalizirati postavke svakog korisnika. Sustav Perfectly Keyless funkcionira i za cijele vozne parkove. Korisnicima se može digitalno dodijeliti ili zabraniti pristup, te se za njega po želji mogu postaviti geografska i vremenska ograničenja. To operaterima voznog parka, kao što su tvrtke za iznajmljivanje automobila, pružatelji usluga dijeljenja automobila i poduzeća općenito, omogućuje digitalno upravljanje ključevima svojih vozila s pomoću aplikacije i oblaka.


Dodatna pitanja i odgovori:


Kakav hardver treba imati moj automobil da bi sustav Perfectly Keyless funkcionirao?

Proizvođači automobila u svoja vozila trebaju ugraditi senzore udaljenosti i upravljačku jedinicu kao fiksne značajke. Ti senzori mjere koliko je vozačev pametni telefon udaljen od automobila. Oni prepoznaju i iz kojeg se smjera vozač približava. Upravljačka jedinica omogućava digitalni sigurnosni ključ i osigurava neometanu komunikaciju između pametnog telefona, oblaka i sustava vozila.

Što ako korisnik izgubi svoj pametni telefon?

U slučaju gubitka pametnog telefona i popratne aplikacije, digitalni ključ može se deaktivirati putem interneta. Time se onemogućuje pristup vozilu, kako ovlaštenim tako i ostalim osobama. Novi pametni telefon može se povezati s vozilom u bilo kojem trenutku, pri čemu se izrađuje novi jedinstveni sigurnosni ključ. U međuvremenu se može kao i obično upotrebljavati konvencionalni ključ vozila.

Po čemu se sustav Perfectly Keyless razlikuje od sustava za pristup bez ključeva koji su već dostupni na tržištu?

Današnji sustavi za pristup bez ključeva još uvijek sadržavaju fizički ključ opremljen čipom, koji vozači i dalje moraju nositi sa sobom u džepu ili torbi. Pružatelji usluga za dijeljenje vozila sada upotrebljavaju prve digitalne sustave za pristup utemeljene na aplikacijama da bi izbjegli komplicirani zadatak praćenja ključeva automobila. Kako bi ušli u vozilo ili se odvezli, korisnici prije svakog putovanja moraju zatražiti pristup putem pametnog telefona. Uz Perfectly Keyless dovoljno je samo imati pametni telefon u džepu. Sustav za pristup vozilu automatski otključava vozilo čim mu se vozač i pametni telefon približe.

Nema potrebe za ključem, karticom s čipom ni povlačenjem po zaslonu pametnog telefona.

S kojim mobilnim operativnim sustavima sustav Perfectly Keyless funkcionira?

Sustav podržava uređaje koji upotrebljavaju bilo koji uobičajeni operativni sustav.

Grupa Bosch vodeći je svjetski dobavljač tehnologija i usluga. Zapošljava oko 400 500 zaposlenika diljem svijeta (podaci od 31. prosinca 2017.). Prema preliminarnim brojkama u 2017. godini tvrtka je ostvarila promet u iznosu većem od 78 milijardi eura. Djelatnosti grupe podijeljene su u četiri poslovna područja: Mobility Solutions, Industrial Technology, Consumer Goods i Energy and Building Technology. Kao jedna od vodećih tvrtki za internet stvari Bosch nudi inovativna rješenja za pametne domove, pametne gradove, povezanu mobilnost i povezanu proizvodnju. Bosch primjenjuje svoju stručnost u tehnologiji senzora, softveru i uslugama, kao i vlastitom oblaku za internet stvari da bi svojim korisnicima iz jednog izvora pružao povezana rješenja iz više domena. Strateški je cilj Grupe Bosch osmisliti rješenja za povezani život. Inovativnim i inspirativnim proizvodima i uslugama Bosch unapređuje kvalitetu života diljem svijeta. Ukratko, Bosch proizvodi „Tehnologiju za život”. Grupa Bosch sastoji se od tvrtke Robert Bosch GmbH i otprilike 450 podružnica i regionalnih društava u oko 60 zemalja. Boscheva globalna mreža proizvodnje, inženjeringa i prodaje te prodajni i servisni partneri tvrtke pokrivaju gotovo sve zemlje svijeta. Osnova rasta tvrtke u budućnosti njezina je snaga inovacije. Bosch zapošljava 62 500 zaposlenika u istraživanju i razvoju na 125 lokacija diljem svijeta.

Tvrtku je 1886. godine u Stuttgartu osnovao Robert Bosch (1861.-1942.) kao „Radionicu za preciznu mehaniku i elektrotehniku“. Posebna struktura vlasništva tvrtke Robert Bosch GmbH jamči poduzetničku slobodu Grupe Bosch i omogućuje joj dugoročno planiranje i poduzimanje značajnih početnih investicija s ciljem osiguranja budućnosti tvrtke. Ukupno 92 % udjela u tvrtki Robert Bosch GmbH u vlasništvu je dobrotvorne zaklade Robert Bosch Stiftung GmbH. Većinu prava glasa ima industrijski trust Robert Bosch Industrietreuhand KG. Funkcije poduzetničkog vlasništva izvršava trust. Ostatak poslovnih udjela u vlasništvu je obitelji Bosch i tvrtke Robert Bosch GmbH.

Dodatne informacije dostupne su na internetu na stranicama

www.bosch.com

www.iot.bosch.com

www.bosch-press.com

twitter.com/BoschPresse