Kako biste u potpunosti iskusili funkcionalnost ove mrežne stranice, potrebni su kolačići. Molimo vas da aktivirate kolačiće i osvježite svoj preglednik. Nakon osvježivanja pojavit će se dijaloški okvir za upravljanje kolačićima.

Ova mrežna stranica koristi kolačiće u svrhu funkcionalnosti, praktičnosti i statistike. U svakom trenutku možete promijeniti ovu postavku klikom na „promijeni postavke“. Ako pristanete na uporabu kolačića, molimo kliknite na „da, slažem se“. Naša pravila o zaštiti privatnosti

Ažurirajte automobil jednostavno kao i pametni telefon

 
 

Bežično (over-the-air) ažuriranje softvera

 

Kontakti


Kristina Šperanda Ferenc
Br. telefona (+385) 1 295 80 74

 

28/09/2017 | Hrvatska | Korporativne vijesti

Bosch sigurno ažurira automobile bežičnim putem


  • Bežično ažuriranje softvera uskoro će postati standardna značajka
  • Manje opoziva i odlazaka u radionicu znači da bežično ažuriranje softvera štedi vrijeme
  • Nove i poboljšane funkcije prenose se izravno u automobil
  • Nove tehnologije šifriranja znače da su bežična ažuriranja sigurna

Stuttgart, Njemačka – U budućnosti će vlasnici automobila moći poboljšati sigurnost, inteligenciju i učinkovitost svojih automobila bez ustajanja s kauča. U budućnosti će ažuriranje softvera automobila biti jednostavno kao ažuriranje aplikacija na pametnim telefonima u današnje vrijeme. Jedan potez na pametnom telefonu bit će dovoljan za automatsko ažuriranje softvera vozila ili preuzimanje novih funkcija izravno s oblaka – bez potrebe za odlaskom u radionicu. „Za nekoliko će godina automatsko ažuriranje softvera biti moguće u svakom novom automobilu”, kaže dr. Markus Heyn, član Boscheva upravnog odbora. „Bežična ažuriranja izrazito su praktična za vozače. Osim toga, Bosch će ta online ažuriranja učiniti sigurnima i brzima”, nastavlja Heyn. Bosch je interno razvio sve značajke potrebne za navedeno bežično ažuriranje. One se sastoje od upravljačkih jedinica i komunikacijske infrastrukture u automobilu do tehnologija šifriranja i Boscheva oblaka za internet stvari.

Novi standard – jednostavno i sigurno

Više elektronike, više funkcija, više softvera: automobil postaje pametni telefon na kotačima. Održavanje softvera u automobilu ažurnim stoga postaje sve važnije. Nove funkcije mogu osigurati dodatnu praktičnost, čak i nakon kupnje automobila. Bežično ažuriranje softvera stoga će uskoro postati standardna značajka. Današnja vozila imaju do čak 100 upravljačkih jedinica. Čak i kompaktni automobili imaju između 30 i 50. Njihov softver upravlja gotovo svakom funkcijom u vozilu. Osim toga, sve je više vozila povezano – na internet, s drugim automobilima te infrastrukturom. To predstavlja i veću opasnost od slabih karika u softveru vozila, kao i od manipulacije. U tom kontekstu ažuriranja softvera putem oblaka predstavljaju rješenje s kojim će automobili uvijek biti ažurni, a u skladu s time i sigurni. „Automobili se voze po 15 godina ili više. Bežična ažuriranja softvera Boschev su doprinos održavanju softvera u vozilima stalno ažurnim, bez potrebe za odlaskom u radionicu”, kaže Heyn. Osim toga, ažuriranja putem oblaka znače da je moguće dodavati sve više funkcija, sa sve većim opsegom. Ako je potrebni hardver već ugrađen, nova funkcija softvera može se isprobati i naknadno preuzeti. Na taj se način mogu primjerice dodati funkcije držanja vozila u prometnom traku i pomoći pri parkiranju. Od bežičnih ažuriranja softvera neće imati koristi samo vozači: u 2015. godini 15 % svih opoziva u automobilskoj industriji u SAD-u bilo je povezano sa softverskim pogreškama. Četiri godine ranije ta je brojka iznosila samo 5 posto prema američkom istraživanju temeljenom na podacima Nacionalnog udruženja za sigurnost na autocestama (National Highway Traffic Safety Association – NHTSA). „Za proizvođače automobila i njihove kupce takvi odlasci u radionicu predstavljaju veliki gubitak vremena i novca, a online ažuriranja mogu to značajno smanjiti”, rekao je Heyn.

Ažuriranja izravno iz oblaka

Sigurno, brzo i jednostavno – tako funkcioniraju bežična ažuriranja softvera. Pokretanje online sigurnosnih ažuriranja i odabir bilo kojih novih funkcija koje je potrebno preuzeti može se napraviti na vozačevu pametnom telefonu ili sustavu infozabave u automobilu. Te se informacije šalju u oblak koji djeluje kao neka vrsta trgovine za aplikacije, u kojem se nalaze spremna ažuriranja i koji pokreće postupak preuzimanja softvera na vozilo. Podaci se mogu preuzeti u pozadini dok se automobil kreće ili tijekom noći dok je parkiran u garaži. Čim vozilo bude u sigurnom stanju (primjerice kada se parkira), ažuriranja softvera instalirat će se na odgovarajuće upravljačke jedinice, pri čemu se odmah aktiviraju.

Sigurnost na svim razinama

Sigurnost i neometana interakcija elektronike automobila, oblaka i softvera od ključne su važnosti za bežična ažuriranja. Sigurnost podataka osigurana je najnovijim tehnologijama šifriranja razvijenima u Boschevoj podružnici Escrypt. Složena sigurnosna arhitektura s „end-to-end” šifriranjem štiti prijenos podataka od neovlaštenog pristupa. U sučeljima oblaka za automobil, sigurni protokoli i filtri djeluju kao vatrozid za obranu od svih pokušaja hakiranja. Da bismo osim sigurnosti bežičnih ažuriranja osigurali i brzinu i pouzdanost, Bosch upotrebljava tehnologije za brzo ažuriranje kao što su delta i mehanizmi komprimiranja. Oni ubrzavaju postupak ažuriranja i smanjuju troškove jer količina podataka za prijenos ostaje malena. Dodatna sigurnosna mjera je i slanje ažuriranja u sekvencama. Ako dođe do problema, postupak ažuriranja može se zaustaviti i prilagoditi. Tehnologija u središtu bežičnih ažuriranja je Boschev Automotive Cloud Suite. Njezini softverski elementi omogućavaju sve funkcije potrebne za bežično ažuriranje – vozačima, proizvođačima automobila te samim vozilima.

Grupa Bosch vodeći je svjetski dobavljač tehnologija i usluga. Zapošljava oko 400 500 zaposlenika diljem svijeta (podaci od 31. prosinca 2017.). Prema preliminarnim brojkama u 2017. godini tvrtka je ostvarila promet u iznosu većem od 78 milijardi eura. Djelatnosti grupe podijeljene su u četiri poslovna područja: Mobility Solutions, Industrial Technology, Consumer Goods i Energy and Building Technology. Kao jedna od vodećih tvrtki za internet stvari Bosch nudi inovativna rješenja za pametne domove, pametne gradove, povezanu mobilnost i povezanu proizvodnju. Bosch primjenjuje svoju stručnost u tehnologiji senzora, softveru i uslugama, kao i vlastitom oblaku za internet stvari da bi svojim korisnicima iz jednog izvora pružao povezana rješenja iz više domena. Strateški je cilj Grupe Bosch osmisliti rješenja za povezani život. Inovativnim i inspirativnim proizvodima i uslugama Bosch unapređuje kvalitetu života diljem svijeta. Ukratko, Bosch proizvodi „Tehnologiju za život”. Grupa Bosch sastoji se od tvrtke Robert Bosch GmbH i otprilike 450 podružnica i regionalnih društava u oko 60 zemalja. Boscheva globalna mreža proizvodnje, inženjeringa i prodaje te prodajni i servisni partneri tvrtke pokrivaju gotovo sve zemlje svijeta. Osnova rasta tvrtke u budućnosti njezina je snaga inovacije. Bosch zapošljava 62 500 zaposlenika u istraživanju i razvoju na 125 lokacija diljem svijeta.

Tvrtku je 1886. godine u Stuttgartu osnovao Robert Bosch (1861.-1942.) kao „Radionicu za preciznu mehaniku i elektrotehniku“. Posebna struktura vlasništva tvrtke Robert Bosch GmbH jamči poduzetničku slobodu Grupe Bosch i omogućuje joj dugoročno planiranje i poduzimanje značajnih početnih investicija s ciljem osiguranja budućnosti tvrtke. Ukupno 92 % udjela u tvrtki Robert Bosch GmbH u vlasništvu je dobrotvorne zaklade Robert Bosch Stiftung GmbH. Većinu prava glasa ima industrijski trust Robert Bosch Industrietreuhand KG. Funkcije poduzetničkog vlasništva izvršava trust. Ostatak poslovnih udjela u vlasništvu je obitelji Bosch i tvrtke Robert Bosch GmbH.

Dodatne informacije dostupne su na internetu na stranicama

www.bosch.com

www.iot.bosch.com

www.bosch-press.com

twitter.com/BoschPresse