Ažurirajte automobil jednostavno kao i pametni telefon

Bežično (over-the-air) ažuriranje softvera

28/09/2017 | Hrvatska | Korporativne vijesti

Bosch sigurno ažurira automobile bežičnim putem

• Bežično ažuriranje softvera uskoro će postati standardna značajka
  • Manje opoziva i odlazaka u radionicu znači da bežično ažuriranje softvera štedi vrijeme
  • Nove i poboljšane funkcije prenose se izravno u automobil
  • Nove tehnologije šifriranja znače da su bežična ažuriranja sigurna

Stuttgart, Njemačka – U budućnosti će vlasnici automobila moći poboljšati sigurnost, inteligenciju i učinkovitost svojih automobila bez ustajanja s kauča. U budućnosti će ažuriranje softvera automobila biti jednostavno kao ažuriranje aplikacija na pametnim telefonima u današnje vrijeme. Jedan potez na pametnom telefonu bit će dovoljan za automatsko ažuriranje softvera vozila ili preuzimanje novih funkcija izravno s oblaka – bez potrebe za odlaskom u radionicu. „Za nekoliko će godina automatsko ažuriranje softvera biti moguće u svakom novom automobilu”, kaže dr. Markus Heyn, član Boscheva upravnog odbora. „Bežična ažuriranja izrazito su praktična za vozače. Osim toga, Bosch će ta online ažuriranja učiniti sigurnima i brzima”, nastavlja Heyn. Bosch je interno razvio sve značajke potrebne za navedeno bežično ažuriranje. One se sastoje od upravljačkih jedinica i komunikacijske infrastrukture u automobilu do tehnologija šifriranja i Boscheva oblaka za internet stvari.

Novi standard – jednostavno i sigurno

Više elektronike, više funkcija, više softvera: automobil postaje pametni telefon na kotačima. Održavanje softvera u automobilu ažurnim stoga postaje sve važnije. Nove funkcije mogu osigurati dodatnu praktičnost, čak i nakon kupnje automobila. Bežično ažuriranje softvera stoga će uskoro postati standardna značajka. Današnja vozila imaju do čak 100 upravljačkih jedinica. Čak i kompaktni automobili imaju između 30 i 50. Njihov softver upravlja gotovo svakom funkcijom u vozilu. Osim toga, sve je više vozila povezano – na internet, s drugim automobilima te infrastrukturom. To predstavlja i veću opasnost od slabih karika u softveru vozila, kao i od manipulacije. U tom kontekstu ažuriranja softvera putem oblaka predstavljaju rješenje s kojim će automobili uvijek biti ažurni, a u skladu s time i sigurni. „Automobili se voze po 15 godina ili više. Bežična ažuriranja softvera Boschev su doprinos održavanju softvera u vozilima stalno ažurnim, bez potrebe za odlaskom u radionicu”, kaže Heyn. Osim toga, ažuriranja putem oblaka znače da je moguće dodavati sve više funkcija, sa sve većim opsegom. Ako je potrebni hardver već ugrađen, nova funkcija softvera može se isprobati i naknadno preuzeti. Na taj se način mogu primjerice dodati funkcije držanja vozila u prometnom traku i pomoći pri parkiranju. Od bežičnih ažuriranja softvera neće imati koristi samo vozači: u 2015. godini 15 % svih opoziva u automobilskoj industriji u SAD-u bilo je povezano sa softverskim pogreškama. Četiri godine ranije ta je brojka iznosila samo 5 posto prema američkom istraživanju temeljenom na podacima Nacionalnog udruženja za sigurnost na autocestama (National Highway Traffic Safety Association – NHTSA). „Za proizvođače automobila i njihove kupce takvi odlasci u radionicu predstavljaju veliki gubitak vremena i novca, a online ažuriranja mogu to značajno smanjiti”, rekao je Heyn.

Ažuriranja izravno iz oblaka

Sigurno, brzo i jednostavno – tako funkcioniraju bežična ažuriranja softvera. Pokretanje online sigurnosnih ažuriranja i odabir bilo kojih novih funkcija koje je potrebno preuzeti može se napraviti na vozačevu pametnom telefonu ili sustavu infozabave u automobilu. Te se informacije šalju u oblak koji djeluje kao neka vrsta trgovine za aplikacije, u kojem se nalaze spremna ažuriranja i koji pokreće postupak preuzimanja softvera na vozilo. Podaci se mogu preuzeti u pozadini dok se automobil kreće ili tijekom noći dok je parkiran u garaži. Čim vozilo bude u sigurnom stanju (primjerice kada se parkira), ažuriranja softvera instalirat će se na odgovarajuće upravljačke jedinice, pri čemu se odmah aktiviraju.

Sigurnost na svim razinama

Sigurnost i neometana interakcija elektronike automobila, oblaka i softvera od ključne su važnosti za bežična ažuriranja. Sigurnost podataka osigurana je najnovijim tehnologijama šifriranja razvijenima u Boschevoj podružnici Escrypt. Složena sigurnosna arhitektura s „end-to-end” šifriranjem štiti prijenos podataka od neovlaštenog pristupa. U sučeljima oblaka za automobil, sigurni protokoli i filtri djeluju kao vatrozid za obranu od svih pokušaja hakiranja. Da bismo osim sigurnosti bežičnih ažuriranja osigurali i brzinu i pouzdanost, Bosch upotrebljava tehnologije za brzo ažuriranje kao što su delta i mehanizmi komprimiranja. Oni ubrzavaju postupak ažuriranja i smanjuju troškove jer količina podataka za prijenos ostaje malena. Dodatna sigurnosna mjera je i slanje ažuriranja u sekvencama. Ako dođe do problema, postupak ažuriranja može se zaustaviti i prilagoditi. Tehnologija u središtu bežičnih ažuriranja je Boschev Automotive Cloud Suite. Njezini softverski elementi omogućavaju sve funkcije potrebne za bežično ažuriranje – vozačima, proizvođačima automobila te samim vozilima.