Kako biste u potpunosti iskusili funkcionalnost ove mrežne stranice, potrebni su kolačići. Molimo vas da aktivirate kolačiće i osvježite svoj preglednik. Nakon osvježivanja pojavit će se dijaloški okvir za upravljanje kolačićima.

Ova mrežna stranica koristi kolačiće u svrhu funkcionalnosti, praktičnosti i statistike. U svakom trenutku možete promijeniti ovu postavku klikom na „promijeni postavke“. Ako pristanete na uporabu kolačića, molimo kliknite na „da, slažem se“. Naša pravila o zaštiti privatnosti

Prvi u svijetu: pogonski sklop za električne kamione za duga putovanja

 
 
 

Kontakti


Kristina Šperanda Ferenc
Br. telefona (+385) 1 295 80 74

 

08/11/2017 | Hrvatska | Korporativne vijesti

  • Partnerstvo za razvoj stavit će na tržište gorive članke i električni osovinski pogonski sustav eAxle za gospodarska vozila za kamione Nikola s hidrogenskim i električnim pogonom osme klase
  • Bosch pruža automobilski hardver i softver za ambiciozan raspored stavljanja na tržište s početkom proizvodnje do 2021. godine
  • Inkubator za elektrifikaciju: Boscheva stručnost i asortiman pomažu razvojnim tvrtkama prijeći s koncepta na izvedbu

Salt Lake City, Stuttgart – Elektrifikacija nadmašuje očekivanja. Do 2021. godine Nikola Motor Company stavit će na tržište liniju kamiona Nikola One i Two s hidrogenskim i električnim pogonom osme klase koji će razvijati više od 1000 konjskih snaga i 2700 Nm okretnog momenta – gotovo dvostruko više konjskih snaga od bilo kojeg tegljača u trenutačnoj uporabi, a sve to s „nula lokalnih emisija”, kako je prethodno najavila tvrtka Nikola.

U središtu linije kamiona Nikola nalazi se novi pogonski sklop za gospodarska vozila koji je napravljen zahvaljujući partnerstvu za razvoj između tvrtki Nikola i Bosch. Te su tvrtke ponovno osmislile pogonski sklop od samog temelja. Boscheva stručnost s električnim osovinskim pogonskim sustavom eAxle omogućila je Nikoli brže i izravnije napredovanje prema stavljanju svojeg električnog kamiona na tržište.

„Bosch je inkubator za rješenja u području elektromobilnosti. Bez obzira na to je li riječ o dokazanim proizvođačima originalne automobilske opreme ili razvojnim tvrtkama, Bosch ubrzava razvoj i pomaže u postizanju brzih proboja na tržište”, rekao je dr. Markus Heyn, član Boscheva upravnog odbora odgovoran za organizaciju gospodarskih vozila.

„Uporno smo slijedili svoj cilj stavljanja na tržište dosad najnaprednijeg tegljača”, rekao je Trevor Milton, osnivač i glavni izvršni direktor tvrtke Nikola. „Za izradu pogonskog sklopa potreban nam je inovativan i fleksibilan partner koji se može brzo prilagoditi brzini našeg tima. Bosch nam je omogućio brzo stavljanje na tržište s pomoću automobilskog hardvera i softvera, te stoga naša vizija može postati stvarnost.”

eAxle koji je razvio Bosch predstavlja prilagodljivu i modularnu platformu s motorom, pogonskom elektronikom i prijenosom u jednoj kompaktnoj jedinici. Zbog toga je prikladan za vozila svih vrsta – od malih osobnih automobila do lakih kamiona. Nikola i Bosch upotrijebit će to znanje i iskustvo za komercijalizaciju prvog na svijetu sustava eAxle s dvama motorima za gospodarska vozila za kamione za duga putovanja.

Sustav eAxle upotrebljavat će provjerenu tehnologiju za električne motore za gospodarska vozila te motore SMG (zasebni motorni generator) tvrtke Bosch. Tehnološka vizija tvrtke Nikola i Boschevo iskustvo u integraciji omogućit će kamionima Nikola da postignu zadivljujuće ciljeve u smislu učinkovitosti e-motora. Sustavi eAxle bit će upareni sa sustavom gorivih članaka izrađenim po mjeri koji također zajedno razvijaju Nikola i Bosch i koji je osmišljen za postavljanje visoke granice u području dosega vozila. Općenite komande vozila također će se razviti u suradnji na temelju Boscheva softvera i hardvera za upravljanje vozilom. Pogonski sklop tvrtki Nikola i Bosch koji nema lokalnih emisija osmišljen je tako da postigne vodeću razinu učinkovitost u području uz ukupne troškove vlasništva koji su konkurentni tradicionalnim pogonskim sklopovima.

„Revolucionarna tehnologija u području mobilnosti zahtijeva vizionarske ciljeve, brzo stavljanje na tržište i discipliniranu strukturu radi osiguranja dugoročnog uspjeha”, rekao je Heyn. „Zajedno s tvrtkom Nikola nastojimo doći do novih razina tehnoloških postignuća i prodiranja na tržište.”

Bosch i Nikola također će zajedno razviti cjelokupni pogonski sklop za liniju Nikola, koji će uključivati sigurnosne koncepte i električnu arhitekturu vozila. Primjenom naprednih tehnologija simulacije tijekom cijelog postupka razvoja, od nacrta sustava do ispitivanja i provjere valjanosti, Nikola One i Two bit će predstavljeni s jednom od najnaprednijih i najmodernijih izvedbi sustava i komandi vozila u sektoru mobilnosti.

Za sve podatke o proizvodima iz linije Nikola posjetite web stranicu:

Grupa Bosch vodeći je svjetski dobavljač tehnologija i usluga. Zapošljava oko 400 500 zaposlenika diljem svijeta (podaci od 31. prosinca 2017.). Prema preliminarnim brojkama u 2017. godini tvrtka je ostvarila promet u iznosu većem od 78 milijardi eura. Djelatnosti grupe podijeljene su u četiri poslovna područja: Mobility Solutions, Industrial Technology, Consumer Goods i Energy and Building Technology. Kao jedna od vodećih tvrtki za internet stvari Bosch nudi inovativna rješenja za pametne domove, pametne gradove, povezanu mobilnost i povezanu proizvodnju. Bosch primjenjuje svoju stručnost u tehnologiji senzora, softveru i uslugama, kao i vlastitom oblaku za internet stvari da bi svojim korisnicima iz jednog izvora pružao povezana rješenja iz više domena. Strateški je cilj Grupe Bosch osmisliti rješenja za povezani život. Inovativnim i inspirativnim proizvodima i uslugama Bosch unapređuje kvalitetu života diljem svijeta. Ukratko, Bosch proizvodi „Tehnologiju za život”. Grupa Bosch sastoji se od tvrtke Robert Bosch GmbH i otprilike 450 podružnica i regionalnih društava u oko 60 zemalja. Boscheva globalna mreža proizvodnje, inženjeringa i prodaje te prodajni i servisni partneri tvrtke pokrivaju gotovo sve zemlje svijeta. Osnova rasta tvrtke u budućnosti njezina je snaga inovacije. Bosch zapošljava 62 500 zaposlenika u istraživanju i razvoju na 125 lokacija diljem svijeta.

Tvrtku je 1886. godine u Stuttgartu osnovao Robert Bosch (1861.-1942.) kao „Radionicu za preciznu mehaniku i elektrotehniku“. Posebna struktura vlasništva tvrtke Robert Bosch GmbH jamči poduzetničku slobodu Grupe Bosch i omogućuje joj dugoročno planiranje i poduzimanje značajnih početnih investicija s ciljem osiguranja budućnosti tvrtke. Ukupno 92 % udjela u tvrtki Robert Bosch GmbH u vlasništvu je dobrotvorne zaklade Robert Bosch Stiftung GmbH. Većinu prava glasa ima industrijski trust Robert Bosch Industrietreuhand KG. Funkcije poduzetničkog vlasništva izvršava trust. Ostatak poslovnih udjela u vlasništvu je obitelji Bosch i tvrtke Robert Bosch GmbH.

Dodatne informacije dostupne su na internetu na stranicama

www.bosch.com

www.iot.bosch.com

www.bosch-press.com

twitter.com/BoschPresse