30 godina Boschevih dijagnostičkih uređaja KTS

Moderni dijagnostički uređaji – prije i sada

30 godina Boschevih dijagnostičkih uređaja KTS

26/03/2018 | Hrvatska | Korporativne vijesti

Legendarnim uređajem „Bosch Hammer” 1988. godine dijagnostika upravljačkih jedinica postala je stalnim dijelom radionica

• Boscheva dijagnostička rješenja, uključujući KTS i softver za radionicu Esitronic, već 30 godina olakšavaju svakodnevni posao radionica
  • Dijagnostika elektroničkih upravljačkih uređaja započeta je na automobilima triju proizvođača, a danas je moguća dijagnostika više od 150 marki vozila
  • Savršeno pripremljeni za budućnost zahvaljujući najnovijoj generaciji uređaja KTS

Karlsruhe/Plochingen (Njemačka) – Boschev KTS 300, prvi dijagnostički uređaj, 1988. godine prvi je neovisnim radionicama omogućio pregledavanje elektroničkih sustava vozila. Bosch mu je još onda nadjenuo naziv KTS ili „Klein-Tester-Serie”, što na njemačkom znači serija malih dijagnostičkih uređaja. Taj se naziv održao do danas. Moderni dijagnostički uređaji još se nazivaju uređajima KTS. „Ime Bosch od samog osnutka tvrtke predstavlja kompetenciju za razvoj, tehničku kvalitetu i pouzdanost. Prije 30 godina bili smo među prvim tvrtkama koje su počele ispunjavati te zahtjeve u području dijagnostike upravljačkih jedinica”, rekao je Oliver Frei, regionalni predsjednik za Bosch Automotive Service Solutions u Europi, opisujući motivaciju za neprestani daljnji razvoj dijagnostičkih uređaja KTS. „Uvijek smo bili usmjereni na povećanje učinkovitosti i djelotvornosti svakodnevnog rada u radionicama s pomoću naših dijagnostičkih uređaja i modernog softvera. Dijagnostička rješenja spremna za budućnost radionica; to je ono što nas i dalje motivira”, dodao je Frei. Zbog toga će se priča o 30 godina uspjeha Boschevih dijagnostičkih uređaja nastaviti i u budućnosti, zahvaljujući optimiranoj dijagnostici upravljačkih jedinica i novim generacijama dijagnostičkih uređaja KTS koje pružaju hardverska rješenja usmjerena na budućnost.

Priča o uspjehu počela je uređajem „Bosch Hammer”

Kada se predstavio prvi KTS, omogućavao je obradu podataka o upravljanju motorima automobila triju različitih marki. Međutim, broj upravljačkih jedinica koje su se mogle ispitati uređajem KTS brzo je rastao. Do 1999. godine KTS je omogućavao dijagnostiku upravljačkih jedinica na približno 120 sustava 25 različitih proizvođača vozila. Zbog toga je u sektoru autoopreme KTS 300 postao poznat kao „Bosch Hammer”, odnosno sinonim za dijagnostičke uređaje za motore. Godine 1999. na dijagnostičkim uređajima predstavljen je Boschev softver za radionice Esitronic, čime se obilježila još jedna prekretnica za dijagnostiku upravljačkih jedinica i daljnji razvoj serije KTS. Uz tromjesečna ažuriranja, prvo na CD-u pa na DVD-u, a danas uglavnom na mreži, radionicama su uvijek na raspolaganju najnoviji dijagnostički podaci prikladni čak i za najnovije modele vozila i upravljačke jedinice. Dijagnostički uređaji KTS i Esitronic 2.0 danas radionicama omogućuju provedbu dijagnostike upravljačkih jedinica na više od 90.000 modela vozila više od 150 različitih marki.

30 godina iskustva i stručnosti u dijagnostici upravljačkih jedinica

Nekoliko elektroničkih sustava vozila koje proizvođači vozila diljem svijeta upotrebljavaju kao originalnu opremu razvili su Boschevi inženjeri. U vrijeme uvođenja prvih elektroničkih sustava u inženjerstvu motornih vozila Bosch je svoju visoku razinu stručnosti u tom polju primijenio i u području ispitne opreme. Stoga je Bosch već 30 godina predvodnik u dijagnostici upravljačkih jedinica. Kako su se zahtjevi za tehnički kvalificiranu i učinkovitu dijagnostiku u radionicama za motorna vozila povećavali, Bosch je neprestano poboljšavao svoj uređaj Klein-Tester-Serie KTS (što na njemačkom znači serija malih dijagnostičkih uređaja) i softver za radionicu Esitronic. Danas moduli KTS nadopunjuju dijagnostičke uređaje za ispušne plinove i sustave vozila. Oni su integrirani u kolica s osobnim računalom, zaslonom i pisačem ili dostupni na praktičnim tablet-računalima prikladnima za mobilnu uporabu u radionicama. S pomoću tehnologija Bluetooth, Wi-Fi ili LAN mogu se povezati s drugim dijagnostičkim uređajima, s mrežom radionica ili čak s internetom. Osim toga, podržavaju sve uobičajene komunikacijske protokole koji se upotrebljavaju u elektroničkim sustavima vozila.

Hardver spreman za budućnost sa sučeljima PassThru i Ethernet

Najnovijom generacijom dijagnostičkih uređaja KTS 560/590 Bosch ponovno pruža podršku neovisnim radionicama za razne marke vozila pri servisu i popravku modernih sustava vozila. U skladu s normama Euro 5/6 proizvođači automobila obvezni su sve tehničke informacije o popravku staviti na raspolaganje neovisnim radionicama putem svojih mrežnih portala. Za pristup tim mrežnim portalima potrebno je sučelje PassThru. Boschevi uređaji KTS već od 2009. godine podržavaju sučelje PassThru te se još mogu upotrebljavati za pristup podacima o popravku, ali s određenim ograničenjima. Današnji dijagnostički uređaji KTS 560/590 imaju poboljšano sučelje PassThru koje radionicama omogućuje nesmetan pristup podacima na portalima gotovo svih proizvođača automobila. Zahvaljujući tomu neovisne radionice mogu održavati moderne modele vozila i reprogramirati upravljačke jedinice. Više ne moraju slati svoje kupce u ovlaštene radionice ako se trebaju izvršiti takvi zadaci.

Radionice koje upotrebljavaju uređaje KTS 560/590 dobro su pripremljene za budućnost. Ti uređaji već sadržavaju novo dijagnostičko sučelje utemeljeno na Ethernetu s dijagnostikom putem internetskog protokola (DoIP). Ono omogućuje mnogo veće brzine prijenosa podataka, što je osobito važno jer, primjerice, sustavi za pomoć vozaču zahtijevaju sve veće količine podataka. Stoga sve više proizvođača vozila za dijagnostiku također upotrebljava Ethernet. Osnovna dijagnostika i dalje će biti moguća putem sučelja CAN, no za sveobuhvatnu dijagnostiku ili reprogramiranje upravljačkih jedinica bit će potrebno sučelje Ethernet poput onog koje je uključeno u najnoviju generaciju uređaja KTS.