Pametan Grad Dubrovnik - Plan aktivnosti i poruke za javnost

20/06/2018 | Hrvatska | Korporativne vijesti

Plan aktivnosti:

• Poziv za press na stručno predavanje Pametan Grad Dubrovnik – Raafourty, šalje se u ponedjeljak, 11.06.
  • Poziv prema medijima Ured Ministrice i Ured Gradonačelnika Dubrovnika za 15.lipnja 2018. godine u 11:15h nakon sastanka - šalje se u četvrtak, 14.06.

Glavne informacije za javnost - Stručni skup 11.06.

Predavanje “Pametan Grad Dubrovnik” s temom IoT (Internet of Things) tehnologija za upravljanje resursima, funkcijama i procesima primjenjivih za Grad Dubrovnik namijenjeno je stručnoj javnosti s ciljem doprinosa transformaciji Dubrovnika u pametan grad. Predavanje je organizirano u suradnji s tvrtkama Raafourty d.d. i Robert Bosch d.o.o. s Hrvatskom komorom arhitekata, Područni odbor Dubrovnik.

Poseban naglasak stručnog predavanja bio je na:

• Racionalnom planiranju i programiranju pametne IoT platforme zasnovane na strateškim planovima i potrebama pojedine gradske sredine, u ovom Grada Dubrovnika.
  • Nakon planiranja i programiranja pristupa se razboritoj nabavi i implementaciji pojedinačnih pametnih rješenja za Grad
  • U prostorno planiranje grada treba uvesti i Smart City platformu

U suradnji Raafourty/Bosch partnerstva predstavljena je nova turistička atrakcija u Dubrovniku koja prezentira razvoj inovativnih congres & entertainment (kongresnih & zabavnih) rješenja za turizam. Radi se o Dubrovnik ship's diary Museum koji na atraktivan način animira goste, a bit će otvoren za javnost tokom srpnja ove godine. Ova investicija koju je Raafourty proveo u Dubrovniku kroz razvijanje novih entertainment sadržaja, korištenjem naprednih Bosch tehnologija, dat će novu dimenziju kvaliteti dubrovačke turističke ponude.

Glavne informacije za javnost – Sastanak kod Gradonačelnika 15.06.

Cilj sastanka predstavnika Vlade RH, Grada Dubrovnika i Raafourty/Bosch Partnerstva dati doprinos transformaciji Dubrovnika u pametan grad, a nastavlja se na stručnu edukaciju koja se održala 11.06.

Održani stručni skup proširio je kontekst za razvoj Dubrovnika kao pametnog grada, a sastanak je utvrdio važnost da se izradi platforma za široku implementaciju i umrežavanje pametnih komunalnih rješenja specifično za Grad Dubrovnik, s težištem na probleme očuvanja povijesne baštine i probleme usklađivanja života stalnih stanovnika grada s potrebama i utjecajem turističkih djelatnosti na život grada.

Sada nam predstoji da se pristupi izradi cjelovite platforme Dubrovnik Pametan Grad. O daljnjim aktivnostima sustavno će se izvještavati javnost.

Za Ministarstvo:

Održani se sastanak pametno naslanja na aktivnosti Ministarstva i razvoj Pametnih gradova u okviru Nacionalne razvojne strategije Republike Hrvatske do 2030. godine.

Održanim događanjima osnažili smo aktivnosti Ministarstva ali i dodatno potvrdili da je krucijalno postaviti razumne i pametne ciljeve koje valja programirati i racionalno provesti koristeći napredne tehnologije. Jer poznate su nam statistike i činjenice da do 2050, više od 60% svjetske populacije živjet će u gradovima, a pritom valja očuvati i osigurati kvalitetu života stanovnika gradskih sredina.

Za Grad

Ovim sastankom dodatno smo utvrdili strateške planove u području razvoja Dubrovnika kao pametnog grada koji je to bio u povijesti, a sada u sadašnjosti moramo pristupiti razvoju kompleksnijih rješenja jer su i problematike složenije. Sve s ciljem osiguranja da nam budućnost bude održiva. Izrada platforme Dubrovnik Pametan Grad je baza koja može osigurati da zajedno s našim građanima i potrebama grada postavimo još jasnije ciljeve te da ostvarenje svih ciljeva racionalno i razumno koristimo tehnološke mogućnosti koje su nam na raspolaganju. Pametan grad ne postajemo ako samo koristimo tehnologije, nego ako s njima racionalno upravljamo jer poanta je da tehnologija služi nama, građanima, a ne obrnuto.

Nije poanta da investiramo u tehnologije koje ne možemo, iz bilo kojeg razloga, maksimalno iskoristiti. Upravo tu vidimo prednost na naš Grad, za Dubrovnik.