Kako biste u potpunosti iskusili funkcionalnost ove mrežne stranice, potrebni su kolačići. Molimo vas da aktivirate kolačiće i osvježite svoj preglednik. Nakon osvježivanja pojavit će se dijaloški okvir za upravljanje kolačićima.

Ova mrežna stranica koristi kolačiće u svrhu funkcionalnosti, praktičnosti i statistike. U svakom trenutku možete promijeniti ovu postavku klikom na „promijeni postavke“. Ako pristanete na uporabu kolačića, molimo kliknite na „da, slažem se“. Naša pravila o zaštiti privatnosti

Pametan Grad Dubrovnik - Plan aktivnosti i poruke za javnost

 
 
 

Kontakti


Kristina Šperanda Ferenc
Br. telefona (+385) 1 295 80 74

 

20/06/2018 | Hrvatska | Korporativne vijesti

Plan aktivnosti:

  • Poziv za press na stručno predavanje Pametan Grad Dubrovnik – Raafourty, šalje se u ponedjeljak, 11.06.
  • Poziv prema medijima Ured Ministrice i Ured Gradonačelnika Dubrovnika za 15.lipnja 2018. godine u 11:15h nakon sastanka - šalje se u četvrtak, 14.06.

Glavne informacije za javnost - Stručni skup 11.06.

Predavanje “Pametan Grad Dubrovnik” s temom IoT (Internet of Things) tehnologija za upravljanje resursima, funkcijama i procesima primjenjivih za Grad Dubrovnik namijenjeno je stručnoj javnosti s ciljem doprinosa transformaciji Dubrovnika u pametan grad. Predavanje je organizirano u suradnji s tvrtkama Raafourty d.d. i Robert Bosch d.o.o. s Hrvatskom komorom arhitekata, Područni odbor Dubrovnik.

Poseban naglasak stručnog predavanja bio je na:

  • Racionalnom planiranju i programiranju pametne IoT platforme zasnovane na strateškim planovima i potrebama pojedine gradske sredine, u ovom Grada Dubrovnika.
  • Nakon planiranja i programiranja pristupa se razboritoj nabavi i implementaciji pojedinačnih pametnih rješenja za Grad
  • U prostorno planiranje grada treba uvesti i Smart City platformu

U suradnji Raafourty/Bosch partnerstva predstavljena je nova turistička atrakcija u Dubrovniku koja prezentira razvoj inovativnih congres & entertainment (kongresnih & zabavnih) rješenja za turizam. Radi se o Dubrovnik ship's diary Museum koji na atraktivan način animira goste, a bit će otvoren za javnost tokom srpnja ove godine. Ova investicija koju je Raafourty proveo u Dubrovniku kroz razvijanje novih entertainment sadržaja, korištenjem naprednih Bosch tehnologija, dat će novu dimenziju kvaliteti dubrovačke turističke ponude.

Glavne informacije za javnost – Sastanak kod Gradonačelnika 15.06.

Cilj sastanka predstavnika Vlade RH, Grada Dubrovnika i Raafourty/Bosch Partnerstva dati doprinos transformaciji Dubrovnika u pametan grad, a nastavlja se na stručnu edukaciju koja se održala 11.06.

Održani stručni skup proširio je kontekst za razvoj Dubrovnika kao pametnog grada, a sastanak je utvrdio važnost da se izradi platforma za široku implementaciju i umrežavanje pametnih komunalnih rješenja specifično za Grad Dubrovnik, s težištem na probleme očuvanja povijesne baštine i probleme usklađivanja života stalnih stanovnika grada s potrebama i utjecajem turističkih djelatnosti na život grada.

Sada nam predstoji da se pristupi izradi cjelovite platforme Dubrovnik Pametan Grad. O daljnjim aktivnostima sustavno će se izvještavati javnost.

Za Ministarstvo:

Održani se sastanak pametno naslanja na aktivnosti Ministarstva i razvoj Pametnih gradova u okviru Nacionalne razvojne strategije Republike Hrvatske do 2030. godine.

Održanim događanjima osnažili smo aktivnosti Ministarstva ali i dodatno potvrdili da je krucijalno postaviti razumne i pametne ciljeve koje valja programirati i racionalno provesti koristeći napredne tehnologije. Jer poznate su nam statistike i činjenice da do 2050, više od 60% svjetske populacije živjet će u gradovima, a pritom valja očuvati i osigurati kvalitetu života stanovnika gradskih sredina.

Za Grad

Ovim sastankom dodatno smo utvrdili strateške planove u području razvoja Dubrovnika kao pametnog grada koji je to bio u povijesti, a sada u sadašnjosti moramo pristupiti razvoju kompleksnijih rješenja jer su i problematike složenije. Sve s ciljem osiguranja da nam budućnost bude održiva. Izrada platforme Dubrovnik Pametan Grad je baza koja može osigurati da zajedno s našim građanima i potrebama grada postavimo još jasnije ciljeve te da ostvarenje svih ciljeva racionalno i razumno koristimo tehnološke mogućnosti koje su nam na raspolaganju. Pametan grad ne postajemo ako samo koristimo tehnologije, nego ako s njima racionalno upravljamo jer poanta je da tehnologija služi nama, građanima, a ne obrnuto.

Nije poanta da investiramo u tehnologije koje ne možemo, iz bilo kojeg razloga, maksimalno iskoristiti. Upravo tu vidimo prednost na naš Grad, za Dubrovnik.

Grupa Bosch vodeći je svjetski dobavljač tehnologija i usluga. Zapošljava oko 400 500 zaposlenika diljem svijeta (podaci od 31. prosinca 2017.). Prema preliminarnim brojkama u 2017. godini tvrtka je ostvarila promet u iznosu većem od 78 milijardi eura. Djelatnosti grupe podijeljene su u četiri poslovna područja: Mobility Solutions, Industrial Technology, Consumer Goods i Energy and Building Technology. Kao jedna od vodećih tvrtki za internet stvari Bosch nudi inovativna rješenja za pametne domove, pametne gradove, povezanu mobilnost i povezanu proizvodnju. Bosch primjenjuje svoju stručnost u tehnologiji senzora, softveru i uslugama, kao i vlastitom oblaku za internet stvari da bi svojim korisnicima iz jednog izvora pružao povezana rješenja iz više domena. Strateški je cilj Grupe Bosch osmisliti rješenja za povezani život. Inovativnim i inspirativnim proizvodima i uslugama Bosch unapređuje kvalitetu života diljem svijeta. Ukratko, Bosch proizvodi „Tehnologiju za život”. Grupa Bosch sastoji se od tvrtke Robert Bosch GmbH i otprilike 450 podružnica i regionalnih društava u oko 60 zemalja. Boscheva globalna mreža proizvodnje, inženjeringa i prodaje te prodajni i servisni partneri tvrtke pokrivaju gotovo sve zemlje svijeta. Osnova rasta tvrtke u budućnosti njezina je snaga inovacije. Bosch zapošljava 62 500 zaposlenika u istraživanju i razvoju na 125 lokacija diljem svijeta.

Tvrtku je 1886. godine u Stuttgartu osnovao Robert Bosch (1861.-1942.) kao „Radionicu za preciznu mehaniku i elektrotehniku“. Posebna struktura vlasništva tvrtke Robert Bosch GmbH jamči poduzetničku slobodu Grupe Bosch i omogućuje joj dugoročno planiranje i poduzimanje značajnih početnih investicija s ciljem osiguranja budućnosti tvrtke. Ukupno 92 % udjela u tvrtki Robert Bosch GmbH u vlasništvu je dobrotvorne zaklade Robert Bosch Stiftung GmbH. Većinu prava glasa ima industrijski trust Robert Bosch Industrietreuhand KG. Funkcije poduzetničkog vlasništva izvršava trust. Ostatak poslovnih udjela u vlasništvu je obitelji Bosch i tvrtke Robert Bosch GmbH.

Dodatne informacije dostupne su na internetu na stranicama

www.bosch.com

www.iot.bosch.com

www.bosch-press.com

twitter.com/BoschPresse