Prijeđi na glavni sadržaj
Bosch u Hrvatskoj
Bosch svijet

Grupa Bosch na prvi pogled

Grupa Bosch u svijetu

Što mi radimo

Grupa Bosch vodeći je svjetski dobavljač tehnologija i usluga. Zapošljava oko 410.000 zaposlenika diljem svijeta (podaci od 31. prosinca 2018.). Tvrtka je ostvarila prodaju od 78,5 milijardi eura u 2018. godini. Djelatnosti grupe podijeljene su u četiri poslovna područja: Mobility Solutions, Industrial Technology, Consumer Goods i Energy and Building Technology. Kao jedna od vodećih tvrtki za internet stvari Bosch nudi inovativna rješenja za pametne domove, pametne gradove, povezanu mobilnost i povezanu proizvodnju. Bosch primjenjuje svoju stručnost u tehnologiji senzora, softveru i uslugama, kao i vlastitom oblaku za internet stvari da bi svojim korisnicima iz jednog izvora pružao povezana rješenja iz više domena. Strateški je cilj Grupe Bosch osmisliti rješenja za povezani život. Inovativnim i inspirativnim proizvodima i uslugama Bosch unapređuje kvalitetu života diljem svijeta. Ukratko, Bosch proizvodi „Tehnologiju za život”. Grupa Bosch sastoji se od društva Robert Bosch GmbH i otprilike 460 podružnica i regionalnih društava u više od 60 zemalja. Boscheva globalna mreža proizvodnje, inženjeringa i prodaje te prodajni i servisni partneri tvrtke pokrivaju gotovo sve zemlje svijeta. Osnova rasta tvrtke u budućnosti njezina je snaga inovacije. Bosch zapošljava oko 68.700 zaposlenika u istraživanju i razvoju na gotovo 130 lokacija diljem svijeta.

Bosch na prvi pogled

Prihod od prodaje, suradnici, lokacije - ključne brojke i brandovi na prvi pogled

Prihod od prodaje, suradnici, lokacije - ključne brojke Grupe Bosch i brandovi na prvi pogled

Publikacije

Možete preuzeti aktualne informacije o Boschu u obliku PDF-datoteke ovdje.

Naslovnica Bosch danas

Bosch danas

Sve što trebate znati o Boschu u kratkim crticama.

Naslovnica godišnjeg izvješća 2020

Godišnje izvješće 2020

Profil tvrtke i godišnje izvješće za 2020

Naši poslovni sektori

Odjel Mobility Solutions (rješenja mobilnosti) tvrtke Bosch. Ovdje se nalazi garaža muzeja Mercedes-Benz Museum u Stuttgartu. To je prvo mjesto na svijetu s automatskim parkiranjem automobila tvrtke Bosch: usluga parkiranja bez vozača.

Mobility Solutions (rješenja za mobilnost)

Mobility Solutions (rješenja za mobilnost)

Odjel Mobility Solutions najveći je korporacijski odjel u grupi Bosch koji čini 59 posto ukupne prodaje. Bosch je jedan od vodećih dobavljača u automobilskoj industriji. Odjel pritom slijedi viziju održive, sigurne i uzbudljive mobilnosti. Kao dobavljač originalne automobilske opreme, Bosch ima vrlo širok spektar djelatnosti, koje su organizacijski pokrivene odjelima Powertrain Solutions (rješenja za pogonske sklopove), Chassis Systems (sustavi podvozja), Electrical Drives (električni pogoni), Automotive Electronics (automobilska elektronika), Automotive Steering (automobilsko upravljanje) te Cross-Domain Computing Solutions (rješenja za više domena), koji je osnovan početkom 2021. godine. Osim segmenta originalne opreme, ostala područja poslovanja su Automotive Aftermarket (automobilsko zamjensko tržište), davatelj usluga Connected Mobility Solutions (povezana rješenja mobilnosti) i Bosch eBike Systems (sustavi električnih bicikala tvrtke Bosch). Daljnje aktivnosti uključuju dvokotoče, komercijalna i terenska vozila te inženjerske usluge. Kao odgovor na dalekosežne promjene u automobilskom sektoru, Bosch prije svega zauzima tehnološki neutralan stav prema razvoju pogonskih sklopova, uključujući obnovljiva sintetička goriva. Samo u 2020. godini Bosch je unaprijed uložio oko 500 milijuna eura u elektromobilnost, uključujući gorivne ćelije. Bosch također sustavno poboljšava svoje sustave za pomoć vozaču za automatizaciju razine 1 i 2, radeći na „Highway Assist - hands-free” te razvijajajući automatiziranu vožnju do SAE razine 3 i 4.. Odjelom Cross-Domain Computing Solution (rješenja za više domena) Bosch odgovara na promjenjive zahtjeve na brzo rastućem tržištu softverski intenzivnih elektroničkih sustava u automobilskom sektoru.

Odjel Mobility Solutions (rješenja mobilnosti) tvrtke Bosch. Ovdje se nalazi garaža muzeja Mercedes-Benz Museum u Stuttgartu. To je prvo mjesto na svijetu s automatskim parkiranjem automobila tvrtke Bosch: usluga parkiranja bez vozača.
Odjel Industrial Technology (industrijska tehnologija) tvrtke Bosch. Ovako izgleda tvornica budućnosti: Bosch Rexroth osigurava kontinuirano umrežavanje u tvornicama.

Industrial Technology (industrijska tehnologija)

Industrial Technology (industrijska tehnologija)

U fiskalnoj godini 2020. poslovni sektor industrijske tehnologije generirao je 7 posto ukupne prodaje grupe Bosch. Industrial Technology uključuje odjel Drive and Control Technology (tehnologija pogona i upravljanja) - stručnjaka za pogonske i upravljačke tehnologije za učinkovito i snažno kretanje u strojevima i sustavima svih vrsta i veličina. Odjel objedinjuje globalno iskustvo primjene u tržišnim segmentima mobilnih aplikacija, gradnje postrojenja i inženjeringa, kao i tvorničke automatizacije. Pametnim dijelovima, prilagođenim sistemskim rješenjima i uslugama, Drive and Control Technology stvara uvjete za potpuno umrežive aplikacije. Odjel svojim kupcima nudi hidrauliku, električni pogon i upravljačku tehnologiju, tehnologiju zupčanika, kao i linearnu i montažnu tehnologiju, uključujući softver i sučelja za Internet stvari. Robert Bosch Manufacturing Solutions GmbH, uglavnom interni dobavljač sustava za montažne sustave tvrtke Bosch, razvija fleksibilne, skalabilne koncepte montaže, prilagođena rješenja na području ispitne i procesne tehnologije, kao i povezane usluge. Poslovna jedinica Bosch Connected Industry također je dio Industrijske tehnologije. Fokusirajući se na Industriju 4.0, razvija softverska rješenja i provodi projekte za interne I eksterne kupce

Odjel Industrial Technology (industrijska tehnologija) tvrtke Bosch. Ovako izgleda tvornica budućnosti: Bosch Rexroth osigurava kontinuirano umrežavanje u tvornicama.
Odjel Consumer Goods (potrošačka roba) tvrtke Bosch. Ovdje je vidljiva upotreba diska za čišćenje Bosch Professional X-LOCK Cleaning Disc.

Consumer Goods (roba široke potrošnje)

Consumer Goods (roba široke potrošnje)

Odjel robe široke potrošnje pridonio je 26 posto ukupnoj prodaji grupe Bosch u 2020. godini. To uključuje odjel Power Tools (električni alati) kao dobavljača električnih i vrtnih alata, dodataka za električne alate te mjerne tehnologije. Odjel ima široku paletu proizvoda namijenjenih profesionalnim korisnicima u trgovini i industriji, kao i entuzijastima za vlastite projekte. Jedan od glavnih fokusa je na snažnim i udobnim bežičnim alatima, a sve više i na umreženim uređajima i uslugama. Osnovni stupovi strategije električnih alata visoke su razine inovacija, daljnja digitalizacija, snažni brand-ovi, kontinuirano širenje internetske trgovine i širenje poslovanja u zemljama u razvoju. Pritom je korisničko iskustvo, odnosno usredotočenost na potrebe korisnika u razvoju proizvoda i usluga, presudan čimbenik uspjeha. Odjel robe široke potrošnje također uključuje BSH Hausgeräte GmbH, koja nudi čitav niz modernih, energetski učinkovitih i sve više povezanih kućanskih aparata. Portfelj proizvoda kreće se od perilica i sušilica rublja, hladnjaka, zamrzivača, štednjaka, pećnica, napa, perilica posuđa pa sve do malih uređaja poput usisavača, aparata za kavu i kuhinjskih strojeva. BSH Hausgeräte usredotočena je na inovacije proizvoda, na usluge pokrenute umrežavanjem ten a širenje digitalnih poslovnih modela. Uz Home Connect, BSH Hausgeräte nudi ekosustav s digitalnom platformom za kućanske aparate te surađuje s velikim brojem partnera. Kroz mogućnost daljnje digitalizacije nastoji proširiti direktan kontakt s potrošačima

Odjel Consumer Goods (potrošačka roba) tvrtke Bosch. Ovdje je vidljiva upotreba diska za čišćenje Bosch Professional X-LOCK Cleaning Disc.
Odjel energy and Building Technology (energetika i građevinska tehnologija) tvrtke Bosch. Ovdje se vidi mobilni asistent za sigurnost Bosch spexor.

Energy and Building Technology (energetika i građevinska tehnologija)

Energy and Building Technology (energetika i građevinska tehnologija)

U 2020. godini poslovni odjel Energy and Building Technology generirao je 8 posto ukupne prodaje grupe Bosch. Pridruženi odjel Building Technologies (tehnologije gradnje) ima dva poslovna područja: globalno poslovanje s proizvodima za sigurnosna i komunikacijska rješenja te regionalno poslovanje integracije sustava, koje nudi rješenja i usluge po mjeri za sigurnost zgrada, energetsku učinkovitost i automatizaciju zgrada u odabranim zemljama. Fokus ovih poslovnih područja usmjeren je na komercijalno korištene zgrade i infrastrukturne projekte. Portfelj proizvoda uključuje sustave za videonadzor, protuprovalne sustave, sustave za dojavu požara i glasa, sustave za kontrolu pristupa kao i profesionalne audiosustave i konferencijske sustave. Odjel Thermotechnology (termotehnologija) nudi rješenja za grijanje i klimatizaciju, toplu vodu i decentralizirano upravljanje energijom kupcima širom svijeta. U ponudi su sustavi grijanja i klimatizacije, kao i upravljanje energijom za stambene zgrade, pripremu tople vode i postrojenja za komercijalne i industrijske sustave grijanja i klimatizacije. Elektrifikacija i obnovljivi izvori energije postaju sve važniji upravo zbog sve većih zahtjeva za smanjenjem emisija CO2. Odjel se fokusira na inovacije, uz povećanje učinkovitosti postojećih proizvoda i povećanje mrežne sposobnosti uređaja. Odjel Bosch Global Service Solutions nudi poslovne procese i usluge prvenstveno kupcima u automobilskom, financijskom i logističkom sektoru, kao i informacijsku i komunikacijsku tehnologiju. Robert Bosch Smart Home GmbH nudi umrežena rješenja za privatna kućanstva, kojima se može upravljati s pomoću aplikacija.

Odjel energy and Building Technology (energetika i građevinska tehnologija) tvrtke Bosch. Ovdje se vidi mobilni asistent za sigurnost Bosch spexor.

Vlasnička struktura i organizacija

Posebna vlasnička struktura tvrtke Robert Bosch Gmbh jamči poduzetničku neovisnost grupe Bosch, omogućujući tvrtki dugoročno planiranje i investiranje u očuvanje budućnosti. Udio u kapitalu tvrtke Robert Bosch GmbH, u visini od 94 posto posjeduje dobrotvorna organizacija Robert Bosch Stiftung GmbH. Ostatak poslovnih udjela u vlasništvu je društva Robert Bosch GmbH i korporacije u vlasništvu obitelji Bosch. Većinu prava glasa ima industrijski trust Robert Bosch Industrietreuhand KG. Funkcije poduzetničkog vlasništva izvršava trust.

Zaklada Robert Bosch

Uredska zgrada zaklade Robert Bosch i bivši dom osnivača Robert Bosch u Stuttgartu

Od svog osnutka 1964. godine, zaklada Robert Bosch Stiftung GmbH nastavlja dobrotvorni angažman svog osnivača. Svojim financiranjem doprinosi razvoju održivih rješenja za društvene izazove. U tu svrhu provodi vlastite projekte, sklapa saveze s partnerima i promiče inicijative trećih strana. Zaklada svoj rad financira iz dividende koju dobiva kao partner u tvrtki Robert Bosch GmbH.

Kontaktirajte Bosch

Veselimo se vašem upitu

Telefon

Pošaljite nam poruku

Razgovaraj sa nama!

Imaš li pitanja ili preporuke? Stupi sa nama u kontakt. Dostupni smo između 08.00 am I 17.00 pm tokom radnih dana.