Prijeđi na glavni sadržaj
Bosch u Hrvatskoj

Obavijest o zaštiti podataka

Obavijest o zaštiti podataka Robert Bosch d.o.o.

Robert Bosch d.o.o. (dalje u tekstu „Bosch” ili „Mi” ili „Nas”) želi vam dobrodošlicu na svoje internetske stranice i mobilne aplikacije (pod skupnim nazivom i „internetske ponude”). Zahvaljujemo vam na interesu za naše društvo, proizvode i usluge.

 

1. Bosch poštuje vašu privatnost

Zaštita vaše privatnosti za vrijeme obrade osobnih podataka, kao i sigurnost svih poslovnih podataka, od velike su nam važnosti. Osobne podatke koji su prikupljeni tijekom vašeg posjeta našim internetskim ponudama obrađujemo povjerljivo i isključivo u skladu sa zakonskim propisima.

Zaštita podataka i informacijska sigurnost dio su politike naše tvrtke.

 

2. Voditelj obrade

Bosch je voditelj obrade odgovoran za obradu vaših podataka; iznimke su opisane u ovoj Obavijesti o zaštiti podataka.

U nastavku su naši podaci za kontakt:

Robert Bosch d.o.o.
Ulica kneza Branimira 22
10000 Zagreb

Uprava
Mirsada Kudrić, direkor

Boscheve kontaktne informacije
+385 (0)1 2958-071
contact@hr.bosch.com

Registarski sud:
Trgovački sud u Zagrebu, MBS: 080090992

OIB / PDV identifikacijski broj:
54135594229 / HR54135594229

 

3. Prikupljanje, obrada i uporaba osobnih podataka

3.1 · Kategorije podataka koje se obrađuju

Obrađuju se sljedeće kategorije podataka:

 • Podaci o komunikaciji, što označuje podatke iz vašeg obrasca za kontakt putem e-pošte (npr. ime i prezime, spol, e-pošta, podaci o tvrtki, IP adresa)
 • Podaci o komunikaciji putem alata za chat (čavrljanje) na našim mrežnim stranicama – tijekom komunikacija možemo Vas zatražiti pružanje pojedinih osobnih podataka, ovisno o prirodi Vašeg upita.

Dodatne informacije o načinu obrade Vaših osobnih podataka, ovisno o tome kojoj kategoriji ispitanika pripadate, možete naći u našim Općim pravilima privatnosti (https://www.bosch.hr/opca-pravila-privatnosti/).

3.2. · Načela

Osobni podaci sastoje se od svih informacija povezanih s identificiranom fizičkom osobom ili osobom koja se može identificirati te uključuju, primjerice, imena i prezimena, adrese, brojeve telefona, adrese e-pošte, ugovorne matične podatke, ugovorne podatke o računovodstvu i plaćanju, što je izraz identiteta osobe.

Mi prikupljamo, obrađujemo i upotrebljavamo osobne podatke (uključujući IP adrese) samo kad za to postoji pravna osnova ili ako ste vi dali privolu za obradu ili uporabu osobnih podataka kad je riječ o tom pitanju, npr. putem registracije

3.3. · Svrhe i pravne osnove obrade

Mi i pružatelji usluga koje smo angažirali obrađujemo vaše osobne podatke u sljedeće svrhe obrade:

3.3.1. · Pružanje ovih internetskih ponuda

 • Pravna osnova: pretežno, naš legitimni interes za izravni marketing dok god se odvija u skladu sa zakonom o zaštiti podataka i zakonom o zaštiti tržišnog natjecanja

3.3.2. · Odgovaranje na upite korisnika u okviru kontaktnog obrasca

 • Pravne osnova: pretežno, naš legitimni interes za izravni marketing i za poboljšanje naših proizvoda i usluga, dok god se odvija u skladu sa zakonom o zaštiti podataka i zakonom o zaštiti tržišnog natjecanja.

3.3.3. · Odgovaranje na upite korisnika u okviru alata za čavrljanje (live chat)

 • Pravne osnova: pretežno, naš legitimni interes za izravni marketing i za poboljšanje naših proizvoda i usluga, dok god se odvija u skladu sa zakonom o zaštiti podataka i zakonom o zaštiti tržišnog natjecanja.

3.3.4. · Za istraživanje kvarova/pogrešaka i iz sigurnosnih razloga

 • Pravne osnove: ispunjavanje naših zakonskih obveza u pogledu sigurnosti podataka i legitimni interes za ispravljanje kvarova/pogrešaka i sigurnost naših usluga.

3.3.5. · Vlastita promocija i promocija koju izvršavaju drugi, kao i istraživanje tržišta i analiza dosega provedena u okviru koji je dopušten zakonom ili koji se temelji na privoli

 • Pravna osnova: privola/naš legitimni interes za izravni marketing ako se odvija u skladu sa zakonom o zaštiti podataka i zakonom o zaštiti tržišnog natjecanja.

3.3.6. · Zaštita i obrana naših prava

 • Pravna osnova: naš legitimni interes za ostvarivanje i obranu svojih prava. .

3.4. · Datoteke zapisnika (Log files)

Svaki put kad se služite internetom, vaš preglednik odašilje određene informacije koje pohranjujemo u takozvane datoteke zapisnika.

Datoteke zapisnika čuvamo kako bismo utvrdili ometanja pružanja usluga te iz sigurnosnih razloga (npr. radi istrage pokušaja napada) u razdoblju od 7 dana, a nakon čega ih brišemo. Datoteke zapisnika koje moramo zadržati u dokazne svrhe izuzete su od brisanja dok se određeni incident ne riješi te se mogu, u pojedinom slučaju, prenijeti istražnim tijelima.

Datoteke zapisnika se također upotrebljavaju za izradu analiza (bez IP adrese ili bez potpune IP adrese) vidi modul 3.3.5 „Vlastita promocija i promocija koju izvršavaju drugi, kao i istraživanje tržišta i analiza dosega provedena u okviru koji je dopušten zakonom ili koji se temelji na privoli.“

U datotekama zapisnika posebno se spremaju informacije navedene u nastavku:

 • IP adresa (adresa internetskog protokola) terminalnog uređaja koji se koristi radi pristupanja internetskim uslugama;
 • ID mobilnog uređaja, ako se internetske ponude upotrebljavaju putem mobilnog uređaja;
 • Adresa internetske stranice s koje se pristupilo internetskoj ponudi (takozvani URL izvora ili URL referenta);
 • Naziv pružatelja usluge preko kojega se pristupilo internetskoj ponudi;
 • Naziv datoteka ili informacija kojima se pristupilo,
 • Datum, vrijeme i trajanje opoziva podataka;
 • Količina prenesenih podataka;
 • Operacijski sustav i informacije o upotrijebljenom internetskom pregledniku, uključujući instalirane priključke (npr. Flash Player);
 • Kôd statusa http-a (npr. „uspješan zahtjev” ili „tražena datoteka nije pronađena”).

3.5. · Djeca

Naše internetske ponude nisu namijenjene djeci mlađoj od 16 godina

3.6. · Prijenos podataka drugim voditeljima obrade

Vaši osobni podaci načelno se prosljeđuju drugim voditeljima obrade samo kad je to potrebno za izvršavanje ugovornih obveza ili ako mi ili treća strana imamo legitimni interes za prijenos podataka ili ako ste dali privolu. Pojedinosti o pravnoj osnovi i primateljima ili kategorijama primatelja mogu se pronaći u odjeljku – „Svrhe i pravne osnove obrade“ (vidi 3.3).

Usto, podaci se mogu prenijeti drugim voditeljima obrade kad smo obavezni to učiniti zbog zakonskih propisa ili izvršnih upravnih ili sudskih naloga.

3.6.1. · Pružatelji usluga (općenito)

Angažiramo vanjske pružatelje usluga za zadatke kao što su prodajne i marketinške usluge, upravljanje ugovorima, rukovanje isplatama, programiranje, hostiranje podataka i usluge dežurne servisne linije. Te pružatelje usluga odabrali smo pažljivo i redovito ih provjeravamo, posebice kad je riječ o njihovu pažljivom rukovanju podacima i zaštiti podataka koje su pohranili. Svi pružatelji usluga dužni su održavati povjerljivost i poštovati zakonske odredbe. Pružatelji usluga mogu biti i druga društva Grupe Bosch.

3.7. · Prijenos primateljima izvan EGP-a

Osobne podatke možemo prenijeti i primateljima koji se nalaze izvan EGP-a, u takozvanim trećim zemljama. U tim slučajevima prije prijenosa pobrinut ćemo se da primatelj podataka pruža primjerenu razinu zaštite podataka ili da ste dali svoju privolu za prijenos.

Imate pravo primiti pregled primatelja u trećim zemljama i primjerak posebnih odredbi koje osiguravaju primjerenu razinu zaštite podataka na koje ste pristali. U tu svrhu stupite u kontakt s nama na način utvrđen u odjeljku „Kontakt”.

3.8. · Trajanje pohrane; razdoblja zadržavanja

Vaše podatke ponajprije pohranjujemo onoliko koliko je potrebno za pružanje naših internetskih ponuda i povezanih usluga ili dok god imamo legitimni interes za pohranu podataka (npr. nakon ispunjenja ugovornih obveza možemo i dalje imati opravdani interes za marketing putem obične pošte).

Povijest razgovora (uključujući i osobne podatke sadržane u njima) u alatu za chat (čavrljanje) brišemo nakon isteka 6 mjeseci od dana komunikacije. Pojedine osobne podatke koje ste nam pružili tijekom razgovora možemo obrađivati i nakon isteka toga razdoblja ako je to potrebno zbog prirode Vaše komunikacije s nama (primjerice ako se radi o prigovoru/reklamaciji potrošača, zahtjevu za ostvarivanje prava na temelju jamstva/garancije i slično).

Ako obrađujemo vaše podatke temeljem vaše privole, vaše podatke pohranjujemo tijekom razdoblja za koje je dana vaša privola. Nakon što to razdoblje protekne, izbrisat ćemo vaše podatka unutar sljedećih 12 mjeseci.

U svim drugim slučajevima brišemo vaše osobne podatke, a iznimka su podaci koje moramo pohraniti radi ispunjenja zakonskih obaveza (npr. zbog razdoblja zadržavanja prema poreznim i računovodstvenih propisima obvezni smo imati dokumente kao što su ugovori i fakture dostupne tijekom određenog razdoblja).

 

4. Uporaba kolačića

U okviru svojih internetskih usluga možemo upotrebljavati kolačiće i mehanizme za praćenje. Kolačići su male tekstualne datoteke koje se mogu pohraniti na vaš uređaj kada posjećujete našu internetsku ponudu.Praćenje je moguće s pomoću različitih tehnologija. Posebice, obrađujemo podatke tijekom analize datoteka zapisnika.

Općenito se internetska usluga može upotrebljavati bez ikakvih kolačića koji ne služe nikakvoj tehničkoj svrsi.

4.1. · Tehnički potrebni kolačići

Izraz tehnički potrebni kolačići odnosi se na kolačiće bez kojih se tehnički uvjeti internetskih usluga ne mogu osigurati. Tu spadaju, na primjer, kolačići koji pohranjuju podatke koji osiguravaju funkcionalnu reprodukciju zvučnih zapisa ili videozapisa. Takvi kolačići brišu se kad napustite internetsku stranicu.

4.2 · Deaktivacija tehnički potrebnih kolačića

Ako želite deaktivirati sve kolačiće, deaktivirajte kolačiće u postavkama vašeg preglednika. Imajte na umu da to može utjecati na funkcionalnost internetske stranice.

 

5. Mreža za dostavu sadržaja putem Microsoft Azure platforme

Kako bismo ubrzali vrijeme učitavanja ove internetske ponude, koristimo takozvane „Mreže za dostavu sadržaja (CDN)“ usluge, koje pruža javni Microsoftov cloud (Microsoft korporacija, One Microsoft Way, Redmond, WA 98052-6399 SAD).

Uporaba CDN usluga predstavlja pretežni legitimni interes unutar značenja čl. 6. st. 1 tč. f GDPR-a.

U kontekstu ove obrade, osobni podaci prenose se u SAD. Prijenos se zasniva na Europskim standardnim ugovornim klauzulama u kojima Microsoft garantira sukladnost prema europskom pravu o zaštiti podataka za usluge koje pruža.

Dodatne informacije o Microsoftovim pravilima privatnosti možete pronaći ovdje:https://privacy.microsoft.com/en-us/privacystatement.

 

6. YouTube

Ove internetske ponude upotrebljavaju platformu za videozapise YouTube kojom upravlja društvo Google Ireland Limited, Gordon House, Barrow Street, Dublin 4, Irska („YouTube”). YouTube je platforma koja omogućuje reprodukciju zvučnih zapisa i videozapisa.

Kad pristupite određenoj stranici naših internetskih ponuda koja sadržava ugrađeni čitač sadržaja platforme YouTube, uspostavlja se veza s platformom YouTube kako bi se videozapisi ili zvučni zapisi mogli prenijeti i reproducirati. Podaci se pritom prenose društvu YouTube kao voditelju obrade podataka. Mi nismo odgovorni za obradu tih podataka koju izvršava YouTube.

Dodatne informacije o opsegu i svrsi prikupljenih podataka, o daljnjoj obradi i uporabi podataka koje izvršava YouTube, te o vašim pravima i mogućnostima u pogledu privatnosti koje su vam dostupne za odabir nalaze se u obavijesti o zaštiti podataka platforme YouTube.

 

7. Vanjske poveznice

Naše internetske ponude mogu sadržavati poveznice na internetske stranice trećih strana – pružatelja koji nisu povezani s nama. Nakon što kliknete na takvu poveznicu, mi ne utječemo na prikupljanje, obradu i uporabu osobnih podataka koje se klikom na poveznicu mogu prenijeti trećoj strani (kao što je IP adresa ili URL stranice na kojoj se nalazi poveznica) jer su postupci trećih strana, dakako, izvan našeg nadzora. Ne preuzimamo odgovornost za obradu osobnih podataka koju izvršavaju treće strane.

 

8. Sigurnost

Naši zaposlenici i društva koja pružaju usluge u naše ime obvezni su osigurati povjerljivost i usklađenost s mjerodavnim zakonima o zaštiti podataka.

Poduzimamo sve potrebne tehničke i organizacijske mjere kako bismo osigurali prikladnu razinu sigurnosti i kako bismo zaštitili vaše podatke kojima mi upravljamo posebice od rizika od nehotičnog ili protuzakonitog uništavanja, manipulacije, gubitka, izmjene, neovlaštenog otkrivanja ili neovlaštenog pristupa. Naše sigurnosne mjere stalno se unaprjeđuju u skladu s tehnološkim napretkom.

 

9. Korisnička prava

Kako biste ostvarili svoja prava, upotrijebite informacije koji se nalaze u odjeljku „Kontakt“. Molimo vas da pritom omogućite svoju jednoznačnu identifikaciju.

Pravo na informacije i pristup

 • Imate pravo od nas ishoditi potvrdu o tome obrađuju li se vaši osobni podaci ili ne te, ako se obrađuju, na pristup svojim osobnim podacima.

Pravo na ispravak i brisanje

 • Imate pravo od nas ishoditi ispravak netočnih osobnih podataka. Uz uvjet da su zakonski zahtjevi ispunjeni, imate pravo na dopunu nepotpunih osobnih podataka ili brisanje vaših podataka.
 • To se ne odnosi na podatke koji su potrebni u svrhe naplate ili računovodstva ili koji su podložni zakonskom razdoblju zadržavanja. Međutim, ako pristup takvim podacima nije potreban, njihova je obrada ograničena (pročitajte nastavak).

Ograničavanje obrade

 • Imate pravo zahtijevati – dok god su zakonski zahtjevi ispunjeni – ograničavanje obrade vaših podataka.

Prenosivost podataka

 • Imate pravo primiti podatke koje ste nam dali u strukturiranom, često upotrebljavanom, strojno čitljivom formatu ili – ako je tehnički izvedivo – zahtijevati da te podatke prenesemo trećoj strani

Prigovor na izravni marketing

 • Nadalje, bilo kada možete uložiti prigovor na obradu vaših osobnih podataka u svrhe izravnog marketinga. Molimo vas da uzmete u obzir da, iz organizacijskih razloga, može doći do preklapanja između vašeg prigovora i uporabe vaših podataka u okviru kampanje koja je u već u tijeku.

Prigovor na obradu podataka na temelju pravne osnove „legitimnog interesa”

 • Osim toga, imate pravo bilo kada uložiti prigovor na obradu vaših osobnih podataka ako se on temelji na opravdanom interesu. U tom slučaju obustavit ćemo obradu vaših podataka, osim ako pružimo uvjerljive i legitimne razloge u skladu s pravnim zahtjevima koji nadilaze vaša prava.

Povlačenje privole

 • Ako ste dali privolu za obradu vaših podataka, imate pravo povući tu privolu s trenutnim učinkom. Zakonitost obrade podataka izvršene prije vašeg povlačenja privole ostaje nepromijenjena.

 

10. Pravo na pritužbu nadzornom tijelu

Imate pravo uložiti pritužbu nadzornom tijelu. Možete uložiti pritužbu nadzornom tijelu koje je odgovorno za vaše mjesto prebivališta ili državu prebivališta ili nadzornom tijelu koje je odgovorno za nas. Za nas je to:

Agencija za zaštitu osobnih podataka

Selska cesta 136
10000 Zagreb
Hrvatska

Tel.: 00385 (0)1 4609-000
Fax.: 00385 (0)1 4609-099
E-mail: azop@azop.hr
Web: www.azop.hr

 

11. Izmjene obavijesti o zaštiti podataka

Zadržavamo pravo da promijenimo svoje mjere sigurnosti i zaštite podataka ako je to potrebno zbog tehničkog razvoja. U takvim slučajevima izmijenit ćemo i dopuniti svoju Obavijest o zaštiti podataka u skladu s time. Molimo vas da stoga proučite trenutačnu verziju naše Obavijesti o zaštiti podataka na stranici www.bosch.hr, s obzirom na to da je podložna promjenama.

12. Kontakt

Ako nam se želite obratiti, dostupni smo na adresi koja je navedena u odjeljku „Voditelj obrade”.

Za ostvarivanje svojih prava povezanih s obradom podataka slijedite (kliknite) na sljedeću poveznicu:
https://request.privacy-bosch.com/entity/RBKN/

Za obavještavanje o incidentima povezanima s obradom podataka slijedite (kliknite) na sljedeću poveznicu: https://www.bkms-system.net/bosch-dataprotection

Za prijedloge i pritužbe povezane s obradom vaših osobnih podataka preporučujemo da se obratite našem odgovornom službeniku za zaštitu podataka:

Službenik za zaštitu podataka
Informacijska sigurnost i privatnost (C/ISP)
Robert Bosch GmbH
p.p. 30 02 20
70442 Stuttgart
NJEMAČKA

ili

E-adresa: DPO@bosch.com

 

13. Primjenjuje se od:

20.09.2023